Tekstgrootte
kleiner groter

Zikavirus

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Deze muggen voeden zich voornamelijk met menselijk bloed en steken zowel overdag als in de late namiddag en begin van de avond.
De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Voor een antwoord op de meest gestelde vragen verwijzen we u naar de website van het RIVM.

Advies voor zwangeren

Vanwege de zikavirusuitbraak wordt aan zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen.

Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap in zikavirus gebied zijn geweest, worden geadviseerd contact op te nemen met de verloskundige of de huisarts.

Wat kan je doen als je wel op reis gaat?

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt:

  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Voorzichtigheidshalve wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te mijden bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij zwangeren.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.


Voor meer informatie kun je kijken op de website van het RIVM.

Deel deze pagina op