Meisjesbesnijdenis
Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (vgv) is wettelijk verboden in Nederland. Ook als het in het buitenland is uitgevoerd. Het is dus strafbaar. Maar het komt nog steeds voor in delen van de wereld.
Wat is vgv?
Vrouwelijke genitale verminking is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak. Het is een vorm van kindermishandeling met ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsschade. Vrouwen hebben ook op latere leeftijd nog klachten die te maken hebben met de besnijdenis.
Welke meisjes lopen risico?
- In Nederland wonen ruim 95.000 vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis een cultureel gebruik is. Naar schatting is 43% van hen besneden: bijna 41.000 vrouwen.
- Het grootste deel van hen (82%) komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea en de Koerdische regio in Irak.
- Naar schatting lopen 4200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis.
Verklaring tegen meisjesbesnijdenis
Loopt jouw dochter risico om besneden te worden? Bijvoorbeeld tijdens familiebezoek aan een land waar meisjesbesnijdenis gewoon is? En wil je duidelijk maken dat je niet wilt dat je dochter besneden wordt?
Om je familie te informeren over de gevolgen van een besnijdenis en over de strafbaarheid is er een ‘verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ gemaakt.
Je kunt deze verklaring krijgen van een jeugdverpleegkundige of jeugdarts als je zelf duidelijk zegt dat je dochter niet besneden mag worden. De verklaring is in 7 talen beschikbaar:
- Amhaars
- Arabisch
- Engels
- Frans
- Nederlands
- Somalisch
- Tigrinya.
Op de website van Pharos vind je meer informatie over meisjesbesnijdenis (vgv).
Spreekuur voor vrouwen die besneden zijn
Meisjes en vrouwen die besneden zijn, kunnen met hun vragen of klachten naar de Sense-arts.
Een afspraak maken kan via 0900 736 73 66 (lokaal tarief) of via seksuelegezondheid@ggd.groningen.nl