Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Minder pijn bij vaccinaties

Bij GGD Groningen krijgt je kind vaccinaties. Deze vaccinaties beschermen tegen een aantal ziektes. Kinderen kunnen angstig zijn voor het prikken. Sommigen vinden de prik pijn doen. Jij kan je kind helpen, zodat het vaccineren zo prettig mogelijk gaat.

Wat kun je als ouder doen?

Geef uitleg

Vertel je kind wat er gaat gebeuren, hoe het voelt en hoe het ermee kan omgaan. Het hangt van de leeftijd van je kind af wat je zoal kunt vertellen. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind:

  • dat hij een prik in arm of been krijgt;
  • dat het pijn kan doen, maar snel weer over is;
  • dat het niet erg is als hij even verdrietig is.

Vraag aan je kind hoe het prikken moet gaan, bijvoorbeeld:

  • Wil je je knuffel mee?
  • Wil je tegen een molentje blazen?
  • Wil je op schoot?

Zelf rustig blijven

Je kind is rustiger als jij ontspannen bent. Dat is lastig als je zelf opziet tegen de prik. Vertel ons als je gespannen bent. Misschien kunnen we er samen iets aan doen.

Rechtop en op schoot zitten

Je kind voelt zich veiliger bij jou op schoot. Daardoor is de prik minder eng en pijnlijk. Hou je kind niet te stevig vast. Dan kan hij overstuur raken.

Huidcontact

Kleine kinderen vinden huid-op-huid contact prettig. Geef bijvoorbeeld borstvoeding tijdens het prikken.

Drinken tijdens het vaccineren

Een kind dat drinkt aan de borst of uit de fles voelt minder pijn van de prik. Als je kind een paar slokken heeft gedronken, geven we de eerste prik. Als je kind stopt met drinken, biedt dan weer de borst of fles aan. Als je kind weer rustig drinkt, geven we de tweede prik. Een hongerig kind heeft meer last van het prikken. Als je je kind niet laat drinken tijdens het vaccineren, zorg dan dat hij vooraf goed heeft gedronken.

Sabbelen

Sabbelen op een speen of vinger geeft troost: voor, tijdens en na de prikken.

Afleiden

Afleiding vermindert pijn. Kinderen kun je afleiden met speeltjes die ze leuk vinden. Vooral speeltjes met geluid, lichtjes en beweging helpen. Kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen tegen een molentje blazen. Dat ontspant.

Troosten en complimenten

Je hebt vast ook je eigen manier om je kind te troosten. Bijvoorbeeld door zachtjes te praten, te zingen, te knuffelen en/of te wiegen. Probeer de aandacht van de prik af te leiden. En na de prik: vertel je kind (en jezelf) dat hij het goed heeft gedaan.

EMLA-pleisters of suikerwater

EMLA-pleisters en suikerwater verminderen de pijn van de prikken.

Wat werkt niet?

Masseren

Wrijven en masseren op de prikplek na het vaccineren helpt meestal niet tegen de pijn. Het kan juist zwellingen en harde plekken veroorzaken.

Koelen

Het koelen van de huid, met bijvoorbeeld ijs of natte doekjes, vermindert de pijn niet. Je kind kan schrikken van de kou en meer pijn voelen.

Contact

Heb je nog vragen of wil je overleggen? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw consultatiebureau. Je kunt ook terecht bij onze Telefonische Advisering: 050 367 4991. Bereikbaar op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur. Of via WhatsApp: 06 52 57 92 53 „ Bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Meer informatie over jeugdvaccinaties vind je op: www.rijksvaccinatieprogramma.nl.