Minder pijn bij vaccinaties
Bij GGD Groningen krijgt je kind vaccinaties die beschermen tegen een aantal ziektes. Kinderen en ouders kunnen opzien tegen het prikken, maar er zijn veel manieren om het vaccineren prettiger te laten verlopen.
TIPS voor ouders met kinderen van 0 t/m 3 jaar
Voor het vaccineren
Omdat kleine kinderen nog niet goed duidelijk kunnen maken wat ze willen, vragen we jou om aan te geven wat jij denkt dat prettig is voor je kind. Je kunt de vaccinatie voorbereiden door alvast na te denken over de volgende vragen:
- Hoe kun je zelf rustig zijn tijdens het prikken?
Als jij rustig bent, voelt je kind zich veilig. Door zelf rustig te ademen tijdens de vaccinatie, raak je meer ontspannen. - Wil je je kind laten drinken of sabbelen tijdens het prikken?
Als een klein kind borstvoeding of flesvoeding drinkt of sabbelt tijdens het prikken, dan voelt het minder pijn. - Wil je iets doen tijdens het prikken?
Als je je kind afleidt, voelt het meestal minder pijn. Je kunt een verhaal vertellen, een spelletje doen, een boekje lezen, liedjes zingen, of wat je maar wilt. Als je kind er maar stil bij kan zitten. - Als je kind 2 prikken krijgt: wil je dat je kind die na elkaar of juist tegelijk krijgt?
Als er voldoende professionals aanwezig zijn, kun je aangeven of je liever wilt dat je kind 1 of 2 prikken tegelijk krijgt.
Neem naar de locatie mee wat je nodig hebt tijdens het prikken, zoals voeding, speen, een boek of een knuffel. En vertel vóór de vaccinatie aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts wat jouw voorkeuren zijn.
EMLA-crème of -pleisters en suikerwater
EMLA-crème of -pleisters en suikerwater verminderen de pijn van de prikken. Lees de gebruiksaanwijzing voor EMLA-crème of -pleisters en suikerwater.
Tijdens het vaccineren
We raden aan om je kind altijd op schoot te hebben tijdens het prikken. Laat het (half)zitten. Kinderen in deze houding voelen minder pijn van het prikken.
Drinken tijdens het vaccineren
Een kind dat drinkt aan de borst of uit de fles voelt minder pijn van de prik. Een hongerig kind heeft meer last van het prikken. Als je je kind niet laat drinken tijdens het vaccineren, zorg dan dat hij vooraf goed heeft gedronken.
Afleiding tijdens het vaccineren
Afleiding vermindert pijn. Kinderen kun je afleiden met speeltjes die ze leuk vinden. Vooral speeltjes met geluid, lichtjes en beweging helpen. Kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen tegen een molentje blazen. Dat ontspant.
Wat werkt niet?
- Masseren
Wrijven en masseren op de prikplek na het vaccineren helpt meestal niet tegen de pijn. Het kan juist zwellingen en harde plekken veroorzaken. - Koelen
Het achteraf koelen van de huid, met bijvoorbeeld ijs of natte doekjes, vermindert de pijn niet. Je kind kan schrikken van de kou en meer pijn voelen.
Na het vaccineren
Troost je kind na het vaccineren, zoals je dat gewend bent. Leid je kind daarbij af van de pijn en geef complimenten.
TIPS voor ouders met kinderen vanaf 4 jaar
Voor het vaccineren
Vraag als ouder aan je kind om vóór de vaccinatie na te denken over deze vragen:
- Wil je bij je vader of moeder op schoot zitten?
Als de ouders in de buurt zijn, geeft dat de meeste kinderen rust. - Wil je iets doen tijdens het prikken?
Als je aan iets anders denkt, denk je minder aan de prik. Je kunt een verhaal vertellen, een filmpje kijken, een spelletje doen, een boek lezen, liedjes zingen, of wat je maar wilt! Als je er maar stil bij kunt zitten. - Wil je blazen tijdens het prikken?
Als je rustig ademt, voel je minder van de prik. Je kunt tegen een windmolentje blazen of zelf door je neus in en door je mond uitblazen. - Als je 2 prikken krijgt: wil je die na elkaar of juist tegelijk krijgen?
Als er voldoende professionals aanwezig zijn, kun je aangeven of je liever 1 of 2 prikken tegelijk krijgt. - Neem mee wat je nodig hebt tijdens het prikken, zoals een boek, telefoon, knuffel. De mensen die vaccineren, hebben meestal windmolentjes om tegen te blazen.
- Download en print het invulboekje (Pr)ik ben de BAAS (pdf, 696 kB). Daarin kun je aangeven hoe je (kind) de prikken wil krijgen.
EMLA-crème of -pleisters en suikerwater
EMLA-crème of -pleisters en suikerwater verminderen de pijn van de prikken. EMLA-crème of -pleisters zijn geschikt voor alle leeftijden, ook voor oudere kinderen en volwassenen. Lees de gebruiksaanwijzing voor EMLA-crème of -pleisters en suikerwater.
Wat werkt niet?
- Masseren
Wrijven en masseren op de prikplek na het vaccineren helpt meestal niet tegen de pijn. Het kan juist zwellingen en harde plekken veroorzaken. - Koelen
Het achteraf koelen van de huid, met bijvoorbeeld ijs of natte doekjes, vermindert de pijn niet. Je kind kan schrikken van de kou en meer pijn voelen.
TIP voor kinderen tijdens het vaccineren
Ontspan jezelf tijdens het prikken zoveel mogelijk en blijf stil zitten.
Hoe slapper je spieren, hoe minder je voelt van de prik.
Contact
Heb je nog vragen of wil je overleggen?
Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw consultatiebureau.
Je kunt ook terecht bij onze Telefonische Advisering via 050 367 4991.
Of stuur een bericht via WhatsApp: 06 52 57 92 53.
Bereikbaar op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur.
Meer informatie over jeugdvaccinaties vind je op: www.rijksvaccinatieprogramma.nl.