Luchtkwaliteit korte tijd slecht tijdens Pasen
17 april 2025
Het RIVM verwacht dat de luchtkwaliteit tijdens Pasen op sommige plekken slecht tot zeer slecht zal zijn. Dit geldt in gebieden waar paasvuren worden ontstoken en waar deze niet zijn afgelast. Voor aankomend weekend wordt een oostelijke wind verwacht met in de avonden weinig wind en een beperkte menging met hogere luchtlagen. Hierdoor kan de rook blijven hangen en zorgen deze weersomstandigheden mogelijk voor overlast in andere delen van Nederland. Overdag zal op zondag en maandag de luchtkwaliteit naar verwachting verbeteren door toenemende wind en voorspelde buien.
Traditioneel gezien worden in Nederland op eerste paasdag in de avond de meeste paasvuren ontstoken. Daarom is op zondagavond de luchtkwaliteit in de omgeving van paasvuren naar verwachting tijdelijk slecht. De hoge concentraties fijnstof die door de paasvuren optreden kunnen gezondheidsklachten geven. We adviseren mensen die gevoelig zijn voor smog daarom om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.
In Nederland kunnen mensen overlast ervaren van paasvuren die in Duitsland al op vrijdag 18 april en zaterdag 19 april worden aangestoken, omdat een oostelijke wind wordt verwacht. De mate waarin hinder door geur, rook en stof ervaren wordt, hangt onder meer af van de windrichting, windsnelheid en de afstand tot de paasvuren.
Luchtwegklachten
Een hoge concentratie fijnstof in de lucht door houtstook kan, samen met andere vervuilende stoffen in de lucht, leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, verergering van astmaklachten en een afname van de longfunctie. Mensen met luchtwegaandoeningen (zoals astma en COPD), kinderen en ouderen kunnen last hebben. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door in de periode waarin de paasvuren ontstoken worden, binnen te blijven en zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast. Vraag bij gezondheidsklachten advies van de huisarts of neem contact op met de GGD voor tips om gezondheidsklachten te voorkomen.
Meer informatie
- Actuele en verwachte smogniveaus vind je op www.luchtmeetnet.nl en NOS-Teletekst, pagina 711.
- Zie GGD Leefomgeving | Smog en RIVM | Smog voor meer informatie over smog.