Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Nationaal Hitteplan

Geplaatst op: 30 juni 2025

30 juni 2025

Vandaag heeft het RIVM besloten het Nationaal Hitteplan te activeren. Dit geldt vanaf vandaag voor alle provincies en duurt waarschijnlijk tot donderdag 3 juli 2025. Met name dinsdag 1 juli en woensdag 2 juli kan het erg warm zijn in Groningen. 

Waarom een Nationaal hitteplan?

Met het Nationaal Hitteplan informeert het RIVM organisaties, professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte. Die kunnen hun zorg dan aanpassen aan de hitte. Zo verminderen zij de kans op ongemakken en gezondheidsproblemen, vooral bij kwetsbare groepen zoals ouderen en kleine kinderen.

Warm weer: genieten en oppassen

Veel mensen genieten van warm weer, maar voor anderen kan het vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht nodig. Zij kunnen anders klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook hebben zij meer kans op ernstigere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte.

Kwetsbare groepen

Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep. Zij kunnen bij warm weer hun lichaamstemperatuur slechter onder controle houden en hebben minder snel een dorstgevoel. Ook mensen met een chronische aandoening, mensen die alleen zijn, daklozen en jonge kinderen zijn bij warm weer kwetsbaarder voor gezondheidsklachten.

Ongemakken en gezondheidsproblemen verminderen en voorkomen

Is het wat langer tropisch weer? Dan kunnen ook mensen met een goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte-uitputting. Een paar tips om minder last te hebben van de hitte:

  • Blijf voldoende drinken.
  • Beweeg niet te veel tijdens de warmste uren van de dag. Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond.
  • Houd het huis koel. Doe de gordijnen overdag dicht of zet een ventilator of de airconditioning aan.

Lees meer over hitte en het Nationaal Hitteplan op de website van het RIVM. Lees ook de  tips voor in de zon.

Of lees verder op GGD Leefomgeving: