Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Opvang vluchtelingen Oekraïne

In de provincie Groningen komen in totaal 2.000 opvangplekken voor gevluchte Oekraïners. GGD Groningen is betrokken bij de publieke gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen. Op deze pagina lees je meer over de zorg voor Oekraïners.

Jeugdgezondheidszorg

Kinderen en ouders uit Oekraïne kunnen gebruik maken van de jeugdgezondheidszorg. Zo zijn zij welkom op het consultatiebureau en kunnen zij vaccinaties krijgen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Noodzakelijk is dat het gezin zich heeft laten inschrijven in de administratie van de gemeente, waar men verblijft. Daarna nodigen wij kinderen met hun ouders uit op het consultatiebureau.

Informatie over het RVP in het Oekraïens https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vertaling-oekraiens-folder-bescherm-je-kind

Corona

Vluchtelingen kunnen op alle vaccinatielocaties terecht voor een 1e, 2e of boosterprik. Zij hoeven geen afspraak te maken. Lees meer over vaccinatielocaties en openingstijden. De vaccinatie is gratis. Meenemen naar de vaccinatielocatie: ID-bewijs, V-nummer of BSN-nummer.

Informatie in het Oekraïens over het maken van een (individuele) vaccinatieafspraak is te vinden via https://prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl/ua

In het Russisch is dit https://prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl/ru.

Infectieziekten

GGD Groningen volgt de landelijke richtlijnen voor Oekraïense vluchtelingen. Als er vanuit de rijksoverheid daarin veranderingen zijn, dan gaan we daarin mee. Gemeenten en locatie- coördinatoren kunnen op de opvanglocaties een signalerende functie op zich nemen. Zij kunnen als dat gewenst is doorverwijzen naar een huisarts die onderzoek kan doen. Zijn er in het algemeen vragen over infectieziekten dan kan een locatiecoördinator of huisarts ook contact opnemen met de GGD, via 050-3674000, vragen naar afdeling Algemene Infectieziekten.

Vragen over eerstelijns zorg

Heb je vragen over de eerstelijns zorg (huisartsen, tandartsen, fysiotherapeut, enz.) aan Oekraïense vluchtelingen, dan kun je deze stellen aan de gemeente waar de Oekraïners verblijven. GGD Groningen geeft deze zorg niet. Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie of bel naar het klantcontactcentrum van de gemeente.

Advies over bouw en inrichting en hygiëne- en infectiepreventie

GGD Groningen kan op verzoek van een gemeente advies en informatie geven over de bouw en inrichting en hygiëne- en infectiepreventie van een Gemeentelijke Opvang Oekraïners.

Ter informatie voor gemeentes lees je hier een reeks aandachtspunten naar aanleiding van eerdere adviezen aan Gemeentelijke Opvang Oekraïners verwoord.

Bij voorkeur denkt en/of kijkt het team DI met de gemeente mee voor het openen van een locatie.

Informatie en hulplijnen in het Oekraïens