Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Podcastserie Een goud begin

‘Een goud begin’ van GGD Groningen is een podcast voor ouders/verzorgers van jonge kinderen. In deze serie gaan ervaringsdeskundigen en professionals in gesprek over thema’s waar ouders op het consultatiebureau vaak vragen over hebben.

Je kunt de podcasts beluisteren via Springcast met de links hieronder. Luister je je podcasts liever via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts? Op de pagina van Springcast vindt je een link naar je favoriete platform.

Veel luisterplezier!

#1 Wat als mijn baby huilt?

Iedere ouder krijgt ermee te maken: een huilende baby. Je kunt er als ouder knap onzeker en gestrest van worden. Maar waarom huilt je baby eigenlijk? Hoe kun je je baby troosten als het huilt? Wat kun je als ouder doen als je zorgen hebt om het huilen van je baby?

Onze host Bertine Nijholt, moeder van 3 kinderen, praat vandaag met jeugdarts Ilse Hordijk en jeugdverpleegkundige Anita Soldaat van GGD Groningen.

#2 Het consultatiebureau is er voor jou en je kind

Sommige ouders vinden een afspraak bij het consultatiebureau best spannend of gedoe. Kom je daar alleen als het gaat om wegen, meten en vaccineren? Moet ik daar verplicht naartoe? Hoe zit het precies met die groeicurves? Kan ik ook bij ze terecht als mijn peuter een driftbui heeft of als mijn baby niet goed drinkt? In deze podcast vertellen we wat het consultatiebureau doet voor jou en je kind.

‘Geen vraag is te gek!’ aldus jeugdverpleegkundige Monique Huizenga van GGD Groningen. In deze podcast gaan zij en jeugdarts Ilse Hordijk in gesprek met host Bertine Nijholt, moeder van drie jonge kinderen, over het consultatiebureau.

#3 Pijnvermindering bij het vaccineren

In de 3e aflevering staat vermindering van pijn bij het vaccineren centraal.

Onze host, jeugdverpleegkundige Amelia Zuidema, praat met jeugdarts Bianca van Vreeswijk over hoe je als ouder het beste om kunt gaan met vaccinaties. Voor veel kinderen kan een vaccinatie namelijk best eng zijn. Wat kun je als ouder zelf doen? Hoe kun je je kind geruststellen? Maar ook: wat kun je beter niet doen? Met de informatie uit deze aflevering zijn jij en je kind zo goed mogelijk voorbereid.

#4 Hoe voorkom je een voorkeurshouding?

In deze 4e aflevering gaat onze host Amelia Zuidema, verpleegkundige op een consultatiebureau, in gesprek met Djoeke Brons. Djoeke is kinderfysiotherapeut. Ze komt in haar werk regelmatig baby’s tegen die het hoofdje het liefst één bepaalde kant op draaien. We noemen dit een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan al vrij snel vervelende gevolgen hebben voor je baby.

Je hoort in deze podcast waarom een voorkeurshouding niet goed is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om het te verhelpen.

#5 Alles over zindelijkheid

In de 5e aflevering van Een goud begin spreekt onze host Amelia Zuidema met Femke de Bok, jeugdarts in opleiding en jeugdverpleegkundige Germa Scheepstra over alles dat met zindelijkheid te maken heeft. Het is een belangrijk onderwerp en veel ouders zijn er soms onzeker over. Met deze aflevering geven we je goede handvatten om met de zindelijkheidstraining aan de slag te gaan.

We behandelen vragen als: is zindelijk worden iets dat jij en je kind met een paar weken training voor elkaar krijgen? Of gaat het vanzelf? Wanneer begin je eigenlijk met zindelijkheidstraining? En wat kun je doen als het zindelijk worden van je kind niet lukt?

#6 De ontwikkeling van spraak en taal

De ontwikkeling van spraak en taal is misschien wel de meest belangrijke ontwikkeling die je als mens kan doormaken. Zo kun je deelnemen aan de maatschappij en er echt onderdeel van zijn. Baby’s beginnen al vroeg met deze ontwikkeling door het maken van contact.

Onze host en jeugdverpleegkundige Amelia Zuidema praat met logopedist Marleen Weggemans over de ontwikkeling van spraak en (lichaams)taal bij baby’s. Wanneer gaat een kind praten? Hoe gaat die ontwikkeling? En kan ik beter wel of niet in een dialect (bijvoorbeeld Gronings) met een kind praten? Kan ik mijn kind meertalig opvoeden? Luister naar deze aflevering voor een antwoord op deze vragen en meer.

#7 De motorische ontwikkeling van jouw baby

In de 7e aflevering praat onze host Amelia Zuidema, verpleegkundige op een consultatiebureau, met Djoeke Brons (kinderfysiotherapeut) over de motorische ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen. Baby’s en kleine kinderen ontwikkelen zich niet allemaal even snel. En daarom kunnen ouders soms bezorgd zijn over de ontwikkeling van hun kind.

Djoeke geeft antwoorden op vragen als: wat is eigenlijk motorische ontwikkeling? Is het erg als mijn kind bepaalde ontwikkelingen niet of pas laat haalt? En wat kan ik doen om hierbij te helpen?

#8 Baby’s en slapen

Onze host Bertine Nijholt, moeder en werkend bij GGD Groningen, gaat met Ilse Hordijk (jeugdarts) en Amelia Zuidema (jeugdverpleegkundige) in gesprek over baby’s en slapen. Een belangrijk onderwerp waar veel ouders vragen over hebben.

Bertine gaat met Ilse en Amelia in gesprek over alles dat bij slapen komt kijken, bijvoorbeeld: doorslapen, mag een baby bij de ouders slapen? En verwen je je kind er dan niet mee? Hoe geef je je baby en jezelf een slaapritme? Welke speen is de beste? En wat als je baby de speen nodig heeft om in slaap te kunnen vallen? Luister naar deze aflevering voor een antwoord op deze vragen en meer!

#9 Alles over borstvoeding

Borstvoeding. Misschien wel het belangrijkste onderwerp als het om je baby gaat. Iedereen vindt er natuurlijk wat van en daardoor zie je door de bomen het bos niet meer.

Onze host, Amelia Zuidema (jeugdverpleegkundige bij GGD Groningen) praat met Gerdien Geertsema (lactatiedeskundige bij GGD Groningen) over alles dat met borstvoeding te maken heeft. Ze behandelen hierbij onderwerpen als: hoe vaak moet een baby drinken? Wat kun je doen tegen krampjes? Welke speen kun je het beste gebruiken? En hoe zit het met kolven? Luister naar de podcast voor een antwoord op deze en nog vele andere vragen!

#10 Kinderen en eten

Onze vorige podcast ging over borstvoeding. Maar flesvoeding of de eerste hapjes zijn ook onderwerpen waar veel ouders vragen over hebben.

Onze host, Bertine Nijholt (moeder van 3 kinderen en werkend bij GGD Groningen) gaat in gesprek met Amelia Zuidema (jeugdverpleegkundige bij GGD Groningen) en Carmen Vermulst (jeugdarts bij GGD Groningen). Ze geven antwoord op vragen als: wanneer begin je met flesvoeding? Hoeveel en welke flesvoeding geef je? Hoe zorg je ervoor dat je je baby niet teveel voert? En wanneer begin je met hapjes en vaste voeding? En welke dan?

Luister naar deze laatste podcast van dit seizoen voor een antwoord op deze en nog vele andere vragen. Bedankt voor het luisteren!