Tekstgrootte
kleiner groter

Malaria

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte veroorzaakt door parasieten in het bloed. Deze parasieten worden overgedragen door de beet van bepaalde muggensoorten (Anopheles). Na de beet van een mug met malariaparasieten, dringen de parasieten het lichaam binnen.

Wat zijn de verschijnselen van malaria?

De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Vaak worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel. Ziekteverschijnselen kunnen een week tot een paar maanden na besmetting optreden. Malaria verloopt bij westerlingen vaak ernstiger, omdat zij geen immuniteit hebben. Dit in tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen.

Voorzorgsmaatregelen

Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria. U kunt malaria voorkomen door antimalariamiddelen te slikken en door u te beschermen tegen muggen. De malariamug steekt kort voor zonsondergang tot zonsopkomst (’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend). Draag daarom beschermende kleding (lange broek, lange mouwen en sokken), gebruik muggenwerende middelen (met DEET) en slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet of klamboe. Bij GGD Groningen kunt u muggenwerende middelen en klamboes kopen. Ook kunt u bij GGD Groningen terecht voor een malariarecept.

Weet dat de ziekte in de eerste dagen na de muggenbeet goed te behandelen is. Raadpleeg daarom een arts als u plotseling koorts krijgt in een malariagebied, ondanks zorgvuldige inname van de antimalariapillen.

Afhankelijk van de reisduur en de reisbestemming geeft GGD Groningen advies over de maatregelen die u kunt nemen om malaria te voorkomen.

Landen en risicogebieden

Malaria komt voor in Afrika, in Midden en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en in Azië.

Deel deze pagina op