Tekstgrootte
kleiner groter

Mazelen

Wat is mazelen?

Mazelen wordt veroorzaakt door besmetting met het mazelenvirus. Het virus wordt overgedragen van mens op mens door hoesten of niezen en kan zich over grotere afstanden verspreiden.

Landen en risicogebieden

Mazelen komt over de hele wereld voor. Hoe vaak uitbraken optreden en hoe ernstig deze zijn hangt met name af van het aantal gevaccineerden in een land.
Verschijnselen van mazelen:

  • De eerste verschijnselen zijn koorts, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Na drie tot zeven dagen ontstaan vlekjes achter de oren. Daarna verspreiden de vlekken zich over het hele lichaam.

 

Wanneer vaccineren tegen mazelen?

De meeste Nederlanders zijn in hun jeugd tegen mazelen ingeënt of hebben een natuurlijke afweer opgebouwd na het doormaken van mazelen. Als u nog nooit tegen mazelen bent ingeënt en de ziekte niet hebt doorgemaakt, is het verstandig dit alsnog te laten doen. Volwassenen die geboren zijn in de periode 1965 tot en met 1974 zijn meer vatbaar voor mazelen, omdat zij geboren zijn vóórdat mazelenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) werd aangeboden én ze in hun jeugd minder aan mazelen zijn blootgesteld dan oudere personen. Zij hebben daardoor ook geen antistoffen kunnen aanmaken. De BMR-vaccinatie wordt voor deze groep aanbevolen indien men gaat reizen naar een land met een verhoogd risico op mazelen.

Kinderen

Kinderen die reizen naar een land met een verhoogd risico op mazelen en nog geen BMR vaccinatie hebben gekregen via het RVP (op de leeftijd van 14 maanden) kunnen in aanmerking komen voor een 'vervroegde' BMR vaccinatie. Of dit geldt voor het land waar u naar toe reist en of u kind hiervoor in aanmerking komt, dat kunt u overleggen tijdens het consult bij GGD Groningen. Ook  kunt u bij het consultatiebureau aangeven dat u van plan bent op reis te gaan. Afhankelijk van de leeftijd waarop de vaccinatie gegeven wordt is het soms noodzakelijk om een hiervan een herhaling te krijgen. Het is verstandig om ruim voor de reis contact met ons op te nemen.

Beschermingsduur van de inenting

Na één of twee BMR (Bof, Mazelen, Rode hond) inentingen hebt u in principe levenslange bescherming. Of dit nodig is en hoe vaak, dat kunt u overleggen met GGD Groningen. Maak een afspraak bij GGD Groningen voor een persoonlijk reisadvies.

Deel deze pagina op