Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Serie artikelen over seksueel geweld

Geplaatst op: 28 oktober 2021

Met ingang van donderdag 28 oktober lees je vijf weken lang iedere donderdag in het Dagblad van het Noorden een inhoudelijk artikel over seksueel geweld. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen, hulpverleners en omstanders heeft journalist Rosa Timmer de omvang van het probleem in kaart gebracht, met als doel zorgen dat seksueel geweld bespreekbaar wordt gemaakt. De artikelen zijn in de krant en online (premium) te lezen.

Complexe thema’s
Het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe is blij met de aandacht voor deze complexe thema’s. Deze aandacht is nodig, want: “Met deze serie artikelen kunnen we laten zien hoe complex het thema is. Vaak wordt gedacht dat seksueel geweld alleen over het slachtoffer en de pleger gaat. Maar seksueel geweld raakt het hele systeem van slachtoffers en plegers. De impact is vaak veel groter dan gedacht. Dit is één van de redenen waarom slachtoffers soms langdurig zwijgen”, aldus Fetzen de Groot, coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.

De artikelen zijn achtergrondverhalen die dieper ingaan op het taboe rond seksueel geweld, seksueel misbruik van kinderen, de falende aanpak in Nederland, de ervaringen van slachtoffers en betrokken hulpverleners die staan te springen om echt een verschil te maken. En wat je kunt doen als iemand uit je omgeving dat meemaakt.

Taboe doorbreken
Er rust een enorm taboe op seksueel geweld. Daardoor lopen er veel slachtoffers rond die geen hulp hebben bij het verwerken van wat hen is overkomen. “Iedereen verdient het om gehoord te worden en de hulp te ontvangen die hij of zij nodig heeft,” geeft Fetzen de Groot aan. “Deze serie draagt er hopelijk aan bij dat meer mensen de stap durven te zetten. Ook voor professionals geldt: de moed durven hebben om het bespreekbaar te maken, kan een groot verschil uitmaken.”

Hulp nodig?
Heb je hulp nodig? Iedereen kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld, bel 0800-0188.