Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Stop CO-vergiftiging: controleer, ventileer en alarmeer

Geplaatst op: 1 februari 2022

1 februari 2022

Koolmonoxide, je ruikt, proeft en ziet het niet. Het kan leiden tot een CO-vergiftiging
die niet altijd direct herkenbaar is, omdat het veelal griepachtige verschijnselen geeft.
Of erger: niet voor niets wordt CO een sluipmoordenaar genoemd. Daarom slaan GGD Groningen en Veiligheidsregio Groningen de handen ineen om inwoners alert te maken op het herkennen en voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Elk jaar overlijden er in Nederland naar schatting 5 tot 10 mensen en worden honderden mensen in het ziekenhuis behandeld als gevolg van een CO-vergiftiging. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen van een CO-vergiftiging snel herkent. Maar wat zijn die symptomen?

Symptomen

De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griepklachten: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Ook wanneer iemand langere tijd in een ruimte is waar niet zoveel koolmonoxide vrijkomt kunnen mensen lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten ontwikkelen. Dit noemen we een chronische koolmonoxidevergiftiging. Bloedonderzoek kan duidelijkheid geven of iemand is blootgesteld aan koolmonoxide. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, dan kunnen een paar simpele vragen helpen:
Worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Controleer

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van een verbrandingstoestel, bijvoorbeeld een CV-ketel, geiser, kachel/haard, gasboiler of aggregaat. Om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen is het daarom allereerst van belang om de technische installatie of ander verbrandingstoestel en het afvoerkanaal aan te laten leggen door een vakman. En dit jaarlijks te laten onderhouden (of om de twee of maximaal drie jaar). Erkende installateurs die ketelonderhoud doen, plakken een sticker op de cv-ketel nadat ze het hebben schoongemaakt en de werking hebben gecontroleerd. De sticker ‘Gecontroleerd’ is hét bewijs dat je het komend seizoen weer kunt vertrouwen op jouw cv-ketel. Slecht werkende verbrandingstoestellen zijn de meest voorkomende oorzaak van koolmonoxidevergiftigingen in woningen.

Ventileer

Voor een goede verbranding heb je voldoende zuurstof nodig. Daarom is het van belang dat in de ruimte waar het toestel zich bevindt voldoende wordt geventileerd. Laat 24/7 de ventilatieroosters of een raam op een kiertje open staan.

Alarmeer

Ook wanneer een installatie of andere bron goed wordt geplaatst, onderhouden wordt en er dagelijks voldoende wordt geventileerd kan het toch misgaan. Daarom het advies om in iedere ruimte met een verbrandingstoestel een koolmonoxidemelder te plaatsen. Deze slaat alarm als er een direct gevaar voor de gezondheid is. Wil je weten hoeveel CO-melders je in huis nodig hebt? Doe de test op www.co-wijzer.nl.

Meer informatie over koolmonoxide, het herkennen van een CO-vergiftiging en de gevaren ervan is te vinden op www.ggdleefomgeving.nl, www.brandweer.nl/koolmonoxide of www.eerstehulpbenjij.nl.