Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Veilig en gezond de winter door: hoe verwarm jij je huis?

Geplaatst op: 8 november 2022

Door de stijgende prijs van elektriciteit en gas wordt het voor steeds meer mensen een uitdaging om tijdens de herfst- en winterperiode hun huis te verwarmen. Daarom lijkt het logisch om deuren, ramen en ventilatieroosters zoveel mogelijk dicht te houden om de warmte binnen te houden. Toch blijft het voor onze gezondheid en veiligheid erg belangrijk om te ventileren, zodat gezonde lucht in huis komt en koolmonoxidevergiftiging geen kans krijgt. Een paar tips die jou helpen de winter veilig en gezond door te komen.

Voorkom schimmel

Zet de temperatuur in de woning niet lager dan 15 graden Celsius. Verlaging van de temperatuur in huis kan er namelijk voor zorgen dat muren vochtiger worden. Dit kan leiden tot schimmelvorming. Om dit te voorkomen kun je de muren drogen door voldoende te stoken.

Houd je woning droog

Zorg ervoor dat er minder vocht in de woning komt. Droge lucht warmt makkelijker op en dit scheelt stookkosten. Houd je woning droog, bijvoorbeeld door:

  • De muren van de douche na het douchen droog te maken.
  • De deur van de douche zoveel mogelijk dicht te houden en te zorgen voor goede ventilatie van de doucheruimte.
  • De was buiten te laten drogen.

Ventileer

Zorg altijd voor goede ventilatie. Ventileren is voortdurend lucht verversen. Dat doe je door 24 uur per dag roosters open te houden en/of een raam op een kiertje te zetten. Of door het ventilatiesysteem aan te hebben.

Stook veilig

  • Met de huidige gas- en energieprijzen zien we dat meer mensen kiezen voor alternatieve manieren om hun huis te verwarmen, zoals een houtkachel, petroleumkachel, bio-ethanol haard of door kaarsen aan te steken. Hierbij komen verbrandingsgassen, zoals fijnstof en koolmonoxide, vrij. Deze stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid. Als er niet genoeg frisse lucht de kamer in komt, hopen deze stoffen zich op in de kamer. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie.
  • Stook liever niet op hout, olie of kolen. De lucht in je huis verslechtert daardoor en je buren kunnen er last van hebben.
  • Wil je toch stoken? Zorg dan ook voor goede ventilatie in je huis.
  • Laat ieder jaar de schoorsteen controleren en, zo nodig, vegen.
  • Heb je een kachel op gas? Laat de kachel ieder jaar controleren door een vakman en zorg voor CO-melders in huis. En laat ook elke 2 jaar je schoorsteen controleren en, zo nodig, vegen.

Meer informatie