Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Corona-informatie voor scholen en kinderopvang

Zijn er vragen over corona en jouw school of kinderopvang?

Dan kun je contact opnemen met het COVID-team van GGD Groningen:

Goed ventileren helpt om luchtweginfecties te voorkomen en is belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Als je goed ventileert, maakt dat de kans op virusoverdracht ook kleiner.

Bij ventileren en luchten is het belangrijk dat zowel leerlingen en leerkrachten het nut er van inzien en het ook echt gaan doen. Bijvoorbeeld de gehele school standaard iedere ochtend een halfuur luchten voordat de leerlingen komen, of dagelijks aan het eind van de dag. Niet alleen tijdens deze coronaperiode, ook in de toekomst en ook tegen verspreiding van andere virussen.

Hoe ventileer je goed?

Bij een goede ventilatie wordt er continu vervuilde lucht afgevoerd en frisse lucht aangevoerd. Lucht regelmatig de ruimtes door ramen en deuren 15 minuten wijd open te zetten. Bijvoorbeeld voor en na openingstijd.

Natuurlijke ventilatie

    • In geval van natuurlijke ventilatie staan altijd enkele ramen op een kier.
    • Bij voorkeur ramen aan 2 zijden van een lokaal (dwarsventilatie).

Mechanische ventilatie

    • Zorg dat er voldoende ventilatiecapaciteit is in de ruimtes, minimaal volgens de eisen van het Bouwbesluit. Hou daarbij rekening met het maximum aantal personen in een ruimte.
    • Zorg voor goed onderhoud van het ventilatiesysteem. Bij vervuilde roosters, filters of leidingen neemt de capaciteit van het systeem af.
    • Laat het ventilatiesysteem continu aan staan en stel het systeem eventueel in op de maximale capaciteit.

Specifiek voor luchtweginfecties

Onderzoek of er sprake is van recirculatie binnen een ruimte. Als dit het geval is, geldt het advies om dit uit te zetten. Het uitzetten van de centrale recirculatie kan leiden tot problemen met de koel- of verwarmingsinstallatie van het gebouw. De installateur kan hier meer over zeggen en adviseren.

Maak geen gebruik van apparaten die sterke luchtstromen veroorzaken, zoals (zwenk)ventilatoren of mobiele airco’s.

Hoe weet je of een ruimte goed geventileerd is?

Aan de hand van de hoeveelheid kooldioxide (CO2) in de lucht kun je meten hoe goed er geventileerd wordt. Dit kun je doen met een CO2-meter.

Meer informatie via de afdeling Medische Milieukunde

Bij vragen of onduidelijkheid over het ventilatiebeleid kun je contact opnemen de afdeling Medische Milieukunde van GGD Groningen, via 050 367 4000.

Wat doet de GGD?

Scholen moeten zelf (eventueel met hulp van een installateur of technisch expert) nagaan of het schoolgebouw voldoet aan het Bouwbesluit. Wanneer blijkt dat het gebouw niet voldoet, moet de school zelf maatregelen treffen om aan het Bouwbesluit te voldoen.
De GGD adviseert over juist gebruik van de aanwezige natuurlijke ventilatievoorzieningen (ramen en roosters) en denkt mee over organisatorische maatregelen, zodat ook in de periode dat de school technisch nog niet voldoet aan de eisen er in de praktijk toch voldoende ventilatie is.

We raden het gebruik van desinfectiemiddelen en van handalcohol (handgel) af. Reinigen en wassen met water en zeep is veiliger en volstaat. Na het reinigen droog je je handen af met papieren handdoekjes.

Veelgestelde vragen van ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties over het coronavirus: lees hier de antwoorden van Rijksoverheid.nl.