Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Laaggeletterdheid

In Nederland zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en rekenen waardoor zij niet goed mee kunnen komen in de maatschappij, zowel thuis als op het werk. Ook bereikt overheidsinformatie hen onvoldoende.

Onderzoek wijst uit dat mensen die de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen niet of niet goed beheersen minder gezond zijn.

Laaggeletterden blijken minder goed in staat om de juiste keuzes te maken voor een gezonde levensstijl en maken daarnaast vaker onnodig (lang) gebruik van de zorg. Dit kost de maatschappij veel geld. Het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid komt de publieke gezondheid ten goede.

Toegankelijke communicatie voor laaggeletterden

Zolang er mensen zijn die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, is het belangrijk dat uw website, folders, formulieren en onderzoeken toegankelijk en gemakkelijk leesbaar zijn voor iedereen. U wilt immers dat uw boodschappen worden begrepen. Gespecialiseerde organisaties kunnen u helpen om helder en begrijpelijk te communiceren.

Duidelijke taal

Laat uw interne en externe communicatiematerialen deskundig testen op duidelijke taal. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren analyseert uw (online) teksten en geeft advies. Ook kunt u uw teksten op eenvoudig Nederlands laten controleren door een Taalambassadeur van een roc bij u in de buurt. Stel uzelf ten doel om materialen te maken die voldoen aan de criteria van Stichting Makkelijk Lezen en die het keurmerk Gewone Taal verdienen.

Training professionals

Laat uw afdeling communicatie ingewikkelde informatie over gezondheid in heldere bewoordingen overbrengen. En laat uw schriftelijke informatie herschrijven in eenvoudig leesbare teksten.

Drempelvrije website

Toets de kwaliteit en toegankelijkheid van uw website met de gratis tools van Stichting Accessibility. Raadpleeg ook de webrichtlijnen die de overheid ontwikkelde. Implementeer een spraakdienst in uw website die de inhoud van de website hardop voorleest.

Meer informatie

Meer informatie over het bereiken van laaggeletterden in uw gemeente vindt u op de website van het RIVM.