Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Huilen en troosten

Het mooie van borstvoeding is dat het niet alleen voeding is, maar ook troost en geborgenheid biedt. Als het aan je kind ligt, ligt het veel bij jou of bij je partner. Hier voelt de baby zich veilig en geborgen door geur en geluiden die het herkent vanuit de baarmoeder.

Je verwent hem niet als je hem vaak aanlegt en/of bij je pakt. Troosten aan de borst mag onbeperkt. Het is voor een baby heel belangrijk dat het getroost wordt als het huilt. Een baby kan maar beperkt communiceren en huilen is een vorm van communicatie waarop gereageerd moet worden.

Huid-op-huidcontact

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s ontspannen van huid-op-huidcontact. Er komen hormonen vrij waardoor de baby beter slaapt. Leg de baby in de eerste weken elke dag even een moment op de blote huid van moeder of vader.

Regeldagen

Rond de 10e dag, bij 6 weken en bij 3 maanden zie je soms dat je kind steeds weer wil drinken en meer huilt. Dit zijn de zogenaamde ‘regeldagen.’ Door je baby vaker aan te leggen, maakt je lichaam meer melk aan en wordt de melk vetter. Dit sluit aan bij de behoefte van de baby.

Soms wil je baby een aantal korte voedingen achter elkaar en daarna een langere tijd niet. Het is een normaal verschijnsel bij borstvoeding; we noemen dit ‘clustervoeden.’ Meestal gebeurt dit ’s avonds. Dit is een tijdelijke fase en gaat vanzelf weer over.