Gezondheidsmonitor 2024 | Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is de GGD Gezondheidsmonitor 2024?
De GGD Gezondheidsmonitor 2024 is een landelijk vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl onder inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Het onderzoek start in september 2024. In heel Nederland worden bijna 1,5 miljoen mensen uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. In de provincie Groningen hebben ruim 27.000 inwoners een uitnodiging ontvangen.
Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Gemeenten zijn vanuit de wet verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in Nederland in kaart te brengen. Gemeenten laten deze wettelijke taak uitvoeren door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). GGD’en doen dit minstens één keer per vier jaar. Met de GGD Gezondheidsmonitor 2024 geven GGD’en inzicht in de fysieke en mentale gezondheid van volwassenen op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau. Ook vergelijken GGD’en de resultaten met voorgaande metingen.
De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid. Uit de resultaten kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om meer hulp te bieden aan bepaalde groepen of extra voorzieningen op te zetten in een gemeente of woonwijk. Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.
Welke organisaties zijn betrokken bij het onderzoek?
De GGD’en, gemeente Utrecht (organisatieonderdeel Volksgezondheid), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voeren dit onderzoek samen uit. Onderzoeksbureau Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen.
Het CBS krijgt naast de verzamelde gegevens van de GGD Gezondheidsmonitor ook veel bestanden van andere instellingen. Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over inkomen en bevolking. Die informatie voegt het CBS samen met de GGD Gezondheidsmonitor. Daardoor hoeft de GGD minder informatie uit te vragen in de vragenlijst. In de samengevoegde informatie die GGD’en van het CBS krijgen, zijn geen personen te herkennen.
Wat is de rol van Ipsos I&O?
Onderzoeksbureau Ipsos I&O heeft de opdracht gekregen om voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 het veldwerk uit te voeren. Dat betekent dat zij de uitnodigingen voor het onderzoek versturen en uw antwoorden verzamelen. Om de uitnodigingen te kunnen sturen ontvangt Ipsos I&O van het CBS naam- en adresgegevens. Deze worden drie maanden na afloop van het onderzoek weer verwijderd. Hiermee wordt voldaan aan de eisen vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Waar en wanneer wordt het onderzoek uitgevoerd?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in heel Nederland. De vragenlijst kan ingevuld worden in de periode van: 21 september tot en met 8 december 2024.
Hoe worden de deelnemers van dit onderzoek geselecteerd?
De doelgroep van het onderzoek zijn personen van 18 jaar en ouder die woonachtig zijn in Nederland. Het CBS selecteert willekeurig personen uit het bevolkingsregister van gemeenten, ook wel de BRP (basisregistratie personen) genoemd. De willekeurig geselecteerde personen worden uitgenodigd voor deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Dit noemen we een steekproef. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Ook mensen die tijdelijk in Nederland verblijven en staan ingeschreven in de BRP, kunnen worden uitgenodigd voor het onderzoek.
De personen uit de steekproef krijgen van de regionale GGD een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kan online of op papier. Personen die niet geselecteerd zijn, ontvangen geen vragenlijst en kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen.
Waarom is het belangrijk om mee te doen?
De vragenlijst geeft ons inzicht in hoe het met u gaat. Bent u gezond, voelt u zich gelukkig, en bent u tevreden met uw buurt? Door mee te doen met het onderzoek en antwoord te geven op deze vragen, helpt u de GGD en de gemeenten om te weten hoe het gaat met haar inwoners. Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland, is het van belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Als te weinig mensen meedoen, zijn de uitkomsten geen goede vertegenwoordiging van de hele doelgroep. Hierdoor worden de uitkomsten van het onderzoek niet of minder betrouwbaar.
Als de GGD en gemeente weten hoe het met u en andere inwoners gaat, kan de gemeente gericht beleid opstellen en actie ondernemen om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Uit de resultaten kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om meer hulp te bieden aan bepaalde groepen of extra voorzieningen op te zetten in een gemeente of woonwijk.
Wat heb ik eraan om deel te nemen aan dit onderzoek?
Door het beantwoorden van vragen over uw gezondheid, staat u even stil bij hoe het met u gaat. U hebt daarna misschien behoefte aan informatie over uw gezondheid. Aan het eind van de online vragenlijst vindt u daarom een aantal websites met betrouwbare gezondheidsinformatie. Daar kunt u antwoord vinden op eventuele vragen die u heeft na het invullen van de vragenlijst. Tot slot maakt u met het invullen van de vragenlijst kans op een van de 50 VVV Cadeaukaarten ter waarde van 50 euro.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Voor meer informatie of vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de helpdesk van Ipsos I&O.
U kunt hen gratis bellen op 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur).
Ook kunt u mailen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com.
Meedoen aan het onderzoek
Waarom ben ik uitgenodigd?
Voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 nodigen we bijna 1,5 miljoen mensen van 18 jaar en ouder uit die woonachtig zijn in Nederland. Alle inwoners van Nederland staan in het bevolkingsregister van gemeenten. Het CBS heeft hier willekeurig personen uit geselecteerd voor dit onderzoek. Als u een uitnodiging heeft ontvangen, bent u daar een van. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de totale groep inwoners van 18 jaar en ouder van de gemeente. Uw naam- en adresgegevens worden gebruikt om u een uitnodiging en eventueel een herinnering te sturen voor het onderzoek. Drie maanden na afloop van het onderzoek worden deze gegevens verwijderd.
Moet ik nog ergens toestemming geven dat jullie mijn gegevens mogen verwerken?
Nee. Door de vragenlijst in te vullen (en op te sturen als u via papier meedoet), gaat u akkoord met de deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. We wijzen u hierop als u start met het invullen. U kunt er altijd voor kiezen om bepaalde vragen niet te beantwoorden, uw antwoorden aan te passen, of uw deelname helemaal te stoppen. Uw antwoorden zullen vertrouwelijk worden behandeld, uw antwoorden worden veilig opgeslagen en worden alleen gedeeld met partijen die in de privacyverklaring worden genoemd.
Als u via internet meedoet en (tussentijds) stopt met uw deelname aan de vragenlijst, blijven uw antwoorden bewaard. Als u toch niet wilt dat uw antwoorden gebruikt worden voor het onderzoek, kunnen wij uw antwoorden verwijderen. Daarvoor kunt u contact opnemen met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur). Wanneer u uw persoonlijke inloggegevens doorgeeft, zorgt Ipsos I&O ervoor dat uw antwoorden worden verwijderd.
Ben ik verplicht om deel te nemen aan het onderzoek?
Nee, deelname is vrijwillig. We stellen het wel zeer op prijs als u meedoet. Uw deelname is belangrijk, want met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente haar beleid en activiteiten beter aanpassen op de behoefte en vragen van de inwoners.
Hoe kan ik meedoen?
U kunt de vragenlijst invullen via internet of op papier. De vragenlijst invullen via internet gaat het snelst. U slaat dan automatisch de vragen over die niet van toepassing zijn. In de brief staat uw persoonlijke inlogcode. U kunt deze invullen op www.startvragenlijst.nl/ggd en daarna direct de vragenlijst invullen.
Vult u de vragenlijst liever in op papier? Wacht dan met meedoen tot u een papieren vragenlijst van ons ontvangt. Als u de papieren vragenlijst invult, kunt u deze in bijgevoegde antwoordenvelop zonder postzegel terugsturen.
Hoeveel tijd kost het invullen van de vragenlijst?
De ene persoon vult de vragenlijst sneller in dan de andere persoon. Gemiddeld duurt het invullen van de vragenlijst ongeveer 30 minuten.
Met mij gaat alles goed, is het nodig dat ik de vragenlijst invul?
Ja, heel graag! We streven er in dit onderzoek naar om een goed beeld te krijgen van alle inwoners van 18 jaar en ouder in de gemeente, dus niet alleen van mensen waarmee het niet goed gaat. Het zou jammer zijn als alleen zij de vragenlijst invullen, we krijgen dan namelijk onterecht het beeld dat het met veel inwoners slecht gaat.
Waarom krijg ik een herinneringsbrief?
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, sturen we een herinnering. We gebruiken de inlogcode of de code op de achterkant van de papieren vragenlijst om te bepalen wie de vragenlijst heeft ingevuld en wie niet. De personen die de vragenlijst nog niet hebben ingevuld, ontvangen een herinnering. Ook als u al begonnen bent aan de vragenlijst, maar deze nog niet helemaal heeft ingevuld, krijgt u een herinneringsbrief. Drie maanden na afronding van het onderzoek worden alle adresgegevens vernietigd.
Ik krijg een herinnering, maar ik heb de vragenlijst al ingevuld. Hoe kan dat?
Waarschijnlijk is uw vragenlijst pas ontvangen of verwerkt nadat de herinneringsbrieven klaar zijn gemaakt voor verzending. U hoeft Ipsos I&O of de GGD hier niet over te bellen en u kunt de herinnering weggooien. Het kan ook zijn dat u een herinnering heeft ontvangen, terwijl u wel al bent begonnen met het invullen van de vragenlijst maar deze nog niet hebt afgerond. Wij zouden het heel fijn vinden als u de vragenlijst verder wilt invullen en afronden. Als u opnieuw inlogt, kunt u direct verder gaan bij de vraag waar u gebleven was.
Ik kan niet inloggen, wat nu?
Misschien staat de Caps Lock aan of heeft u hoofdletters gebruikt in de inlogcode, terwijl dit kleine letters zijn. Het adres www.startvragenlijst.nl/ggd typt u in bij de adresbalk van uw internetbrowser en niet via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google).
Wanneer het echt niet lukt om in te loggen, kunt u contact opnemen met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur).
Ik ben mijn inlogcode kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?
Wij kunnen u geen nieuwe inlogcode toesturen. U kunt wachten op de herinneringsbrief die u na ongeveer 3 weken ontvangt. Hierin staat nog een keer de inlogcode.
Mijn computer is vastgelopen, wat nu?
Als het invullen is afgebroken door een computerstoring of doordat de pagina is verlopen, is er niks aan de hand. U kunt na 10 minuten weer verder met invullen als u opnieuw inlogt. Het systeem heeft even de tijd nodig om te herkennen dat u niet meer aan het invullen bent. De antwoorden die u al heeft ingevuld zijn automatisch bewaard. U hoeft dus niet de hele vragenlijst opnieuw in te vullen.
Ik ben halverwege gestopt, wat nu?
Als u tussentijds bent gestopt met invullen, is er niks aan de hand. U kunt meteen weer verder met invullen als u opnieuw inlogt. De antwoorden die u al heeft ingevuld zijn automatisch bewaard. U hoeft dus niet de hele vragenlijst opnieuw in te vullen.
Kan ik me achteraf terugtrekken uit het onderzoek?
Door de vragenlijst in te vullen, gaat u akkoord met de deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. U kunt er altijd voor kiezen om bepaalde vragen niet te beantwoorden, uw antwoorden te wijzigen of uw deelname te stoppen. Als u halverwege wilt stoppen en niet wilt dat de tot dan toe ingevulde antwoorden bewaard worden, dan moet u terug in de vragenlijst en de antwoorden wissen. Voordat u start met het invullen van de vragenlijst, leest u hoe u dit kunt doen.
U kunt ook contact opnemen met Ipsos I&O om uw gegevens te laten verwijderen. Dit is mogelijk tot en met 8 december 2024. Daarvoor kunt u contact opnemen met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur). Wanneer u uw persoonlijke inloggegevens doorgeeft, zorgt Ipsos I&O ervoor dat uw antwoorden worden verwijderd.
Mag iemand anders in mijn plaats meedoen?
Nee, het is belangrijk dat de vragenlijst wordt ingevuld door de persoon aan wie de uitnodiging is gericht. Controleer daarom of uw naam op de brief staat. Is dit niet het geval, wilt u de vragenlijst dan doorgeven aan de persoon aan wie de vragenlijst is gestuurd? De computer selecteert willekeurig wie aan het onderzoek kunnen meedoen. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de totale gemeente. Lukt het niet om deze lijst alleen in te vullen? Dan kunt u gerust hulp van een familielid of bekende vragen. Geef dan wel zelf de antwoorden. U kunt ook contact opnemen met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur) om hulp te krijgen bij het invullen.
Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de vragenlijst?
Ja, een medewerker van de helpdesk kan u helpen bij het invullen van de vragenlijst. Dit kan in verschillende talen. U kunt hen gratis bellen op 0800– 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur). U krijgt dan contact met Ipsos I&O het bureau dat de GGD’en ondersteunt bij dit onderzoek.
Aanmelden voor het GGD Gezondheidspanel?
Aan het eind van de vragenlijst kunt u aangeven of u vrijblijvend wilt meedoen aan het GGD Gezondheidspanel. Als lid van het Gezondheidspanel ontvangt u een aantal keer per jaar een korte vragenlijst over een onderwerp op het gebied van gezondheid.
Privacy
Wat gebeurt er met de gegevens die in jullie bezit zijn?
De GGD Gezondheidsmonitor 2024 heeft het doel om de gezondheidssituatie van volwassenen te volgen in de tijd. Om te kunnen vergelijken tussen deze en eerdere metingen van de GGD Gezondheidsmonitor,
moeten we de resultaten bewaren. We treffen technische en organisatorische maatregelen om de gegevens te beveiligen. De gegevens die we bewaren, zijn niet direct herleidbaar.
Naam- en adresgegevens worden door Ipsos I&O gebruikt om de uitnodiging en eventuele herinneringen voor deelname aan het onderzoek te versturen en de prijswinnaars te informeren. De gegevens worden niet gekoppeld aan uw antwoorden op de vragenlijst. Drie maanden na afronding van het onderzoek worden alle namen en adressen vernietigd.
Hoe zit het met de privacy?
Uw antwoorden behandelen we zorgvuldig. In dit gezondheidsonderzoek beschermen wij de privacy zoals dat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat beschreven. Dat betekent dat de verzamelde gegevens strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt worden.
Het doel van dit onderzoek is ook niet om informatie over individuele personen te krijgen. In de resultaten van het onderzoek worden alleen gegevens gepresenteerd van de totale groep inwoners van 18 jaar en ouder of van subgroepen, zoals ouderen en jongeren. De resultaten van individuele personen laten we niet zien. Uw antwoorden worden dus nooit openbaar.
Meer weten over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers? Lees dan onze privacyverklaring.
Hoe komen jullie aan mijn naam en adres?
Alle inwoners van een gemeente staan in het bevolkingsregister van die gemeente. De gemeente is op grond van wet- en regelgeving verplicht uw (persoons)gegevens uit het bevolkingsregister te verstrekken aan officiële (overheids)instanties. Voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 ontvangt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) de gegevens uit het bevolkingsregister (BRP). Het CBS selecteert willekeurig personen die worden uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Zij vormen een goede afspiegeling van de bevolking. Deze groep inwoners krijgt een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. U bent daar een van als u bent uitgenodigd voor dit onderzoek.
Hoe wordt gecontroleerd of ik de vragenlijst heb ingevuld?
Bij de digitale vragenlijst wordt de inlogcode geregistreerd. De computer kan zien of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Bij de schriftelijke vragenlijst staat op elke bladzijde een barcode. Deze wordt gelezen door de computer. Die barcodes en inlogcodes worden vergeleken met het overzicht van alle geselecteerde personen voor het onderzoek. Op basis daarvan worden eventueel herinneringsbrieven verzonden. Na afloop van het onderzoek worden alle adresgegevens vernietigd.
Weten anderen wat ik heb ingevuld?
Wij gebruiken uw naam en adres alleen voor het versturen van de uitnodiging en voor de herinneringen en voor de trekking van de verloting van de cadeaubonnen. Het bestand met namen en adressen wordt niet gekoppeld aan uw antwoorden en wordt na afloop vernietigd. De resultaten van het onderzoek gaan alleen over de totale groep van 18 jaar en ouder of over subgroepen, zoals ouderen en jongeren. Het gaat dus niet om u persoonlijk. Uw antwoorden worden niet openbaar gemaakt. Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers aan dit onderzoek? Bekijk dan de privacyverklaring.
Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd bij het combineren van de gegevens?
De antwoorden die deelnemers aan dit onderzoek geven, worden gecombineerd met informatie die het CBS van andere instellingen krijgt. Voorbeelden zijn gegevens over inkomen en bevolkingsopbouw. Daardoor hoeft de GGD minder informatie uit te vragen in de vragenlijst. In de samengevoegde informatie die GGD’en van het CBS krijgen, zijn geen personen te herkennen. Met de gecombineerde gegevens, kan het CBS de resultaten van de GGD Gezondheidsmonitor ook wegen. Wegen is nodig om ervoor te zorgen dat de deelnemers een goede afspiegeling vormen van de bevolking. Bevolkingsgroepen die relatief weinig hebben meegedaan, worden dan zwaarder meegeteld in de resultaten. Groepen die juist relatief vaak hebben meegedaan, worden minder zwaar meegeteld.
Iedere deelnemer krijgt voor het onderzoek een uniek nummer. Via het unieke nummer worden de gegevens gecombineerd. Het gaat hierbij om een geautomatiseerde uitwisseling, waarbij geen persoonsgegevens zoals naam en adres worden gebruikt.
Wat gebeurt er met mijn gegevens voor het GGD Gezondheidspanel?
GGD Groningen heeft een gezondheidspanel. Dit is een groep inwoners uit de regio die een paar keer per jaar deelneemt aan korte digitale onderzoeken over gezondheid en zaken die daarop van invloed zijn. U kunt zich na het invullen van de vragenlijst aanmelden voor ons gezondheidspanel door de link te volgen en uw gegevens achter te laten. Deze gegevens worden niet gekoppeld aan uw antwoorden op de GGD Gezondheidsmonitor 2024. U verplicht zich met uw aanmelding tot niets. U kunt op elk gewenst moment besluiten om niet verder deel te nemen.
Onderwerpen in de vragenlijst
Welke onderwerpen komen in de vragenlijst aan bod?
In de vragenlijst komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Algemene gegevens: leeftijd, gender, huishoudsamenstelling, opleiding
- (Fysieke) gezondheid: ervaren gezondheid, chronische aandoeningen, long-COVID / post-COVID, symptomen, gebruik en bereikbaarheid van zorgvoorzieningen
- Welzijn: psychische gezondheid, stress, veerkracht, regie eigen leven,
- Sociale contacten: eenzaamheid, sociale steun
- Leefstijl: lengte en gewicht, bewegen
- Middelengebruik: roken, vapen, alcoholgebruik, harddrugsgebruik
- Participatie: mantelzorg geven, vrijwilligerswerk
- Nare gedachten: suïcidegedachten
- Leefomgeving: geluidhinder, slaapverstoring, geurhinder, tevredenheid woonomgeving, verkoeling, aardbevingen, sociale cohesie
- Werk en financiële situatie: werksituatie, moeite met rondkomen.
Bent u 65 jaar of ouder? Dan komen ook de volgende onderwerpen aan bod:
- Beperkingen
- Valongevallen.
Waarom willen jullie mijn opleidingsniveau weten?
Gemeenten willen graag weten in hoeverre er verschillen zijn in gezondheid tussen verschillende groepen volwassenen. Daaruit kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om meer hulp te bieden aan bepaalde groepen. Daarom bevat de vragenlijst een aantal vragen over uw achtergrondkenmerken, waaronder uw opleidingsniveau.
Ik wil graag informatie over één of meerdere onderwerpen uit de vragenlijst. Kan dat?
Ja, dat kan. Wanneer u de vragenlijst via internet invult, krijgt u aan het eind een pagina te zien met websites waar veel informatie te vinden is over gezondheid.
Resultaten van het onderzoek
Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?
Gemeenten gebruiken de resultaten van het onderzoek voor het gezondheidsbeleid. Ook kunnen gemeenten en de GGD gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Door samenwerking met het RIVM en het CBS levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.
Waar kan ik de resultaten van het onderzoek vinden?
De resultaten van het onderzoek worden medio 2025 openbaar gemaakt op de websites CBS Statline, RIVM Statline en VZinfo (RIVM) en op de website van de GGD Groningen. In de resultaten van het onderzoek worden alleen gegevens gepresenteerd van de totale groep inwoners van 18 jaar en ouder of van subgroepen, zoals ouderen en jongeren. De resultaten van individuele personen laten we niet zien. Uw antwoorden worden dus nooit openbaar.
Krijg ik ook bericht over de resultaten van het onderzoek?
Nee, het is niet mogelijk om de deelnemers op de hoogte te stellen van de onderzoeksresultaten. De adresgegevens van de deelnemers worden 3 maanden na het sluiten van het onderzoek vernietigd. De resultaten van het onderzoek worden medio 2025 openbaar gemaakt op de websites CBS Statline, RIVM Statline en VZinfo (RIVM) en op de website van de GGD Groningen.
Afmelden
Ik wil of kan niet meedoen.
Het is mogelijk dat u de vragenlijst niet wilt of kunt invullen. U kunt zich dan afmelden door een mail te sturen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com onder vermelding van uw inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens. U kunt ook bellen naar 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur).
Ik ben al begonnen, maar wil de vragenlijst niet afmaken.
U kunt er altijd voor kiezen om bepaalde vragen niet te beantwoorden, uw antwoorden te wijzigen of uw deelname te stoppen. Als u (tussentijds) stopt met uw deelname aan de vragenlijst, blijven uw antwoorden bewaard. Als u toch niet wilt dat uw antwoorden gebruikt worden voor het onderzoek, kunnen wij uw antwoorden verwijderen. Dit is mogelijk tot en met 8 december 2024. Daarvoor kunt u contact opnemen met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur). Wanneer u uw persoonlijke inloggegevens doorgeeft, zorgt Ipsos I&O ervoor dat uw antwoorden worden verwijderd.
De aangeschreven persoon woont niet (meer) op dit adres.
Ondanks de zorgvuldige manier van adressen verzamelen, is het mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor iemand die niet meer op dit adres woont. Om te voorkomen dat de GGD u nog herinneringen stuurt om de vragenlijst in te vullen, willen wij u vragen of u de aangeschreven persoon af wilt melden door een mail te sturen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com onder vermelding van de inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens. U kunt ook bellen naar 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur).
De aangeschreven persoon is niet in staat de vragenlijst in te vullen.
Wanneer de aangeschreven persoon niet in staat is om de vragenlijst in te vullen, bijvoorbeeld door ziekte, is het heel vervelend als deze persoon nog herinneringsbrieven ontvangt. Wij willen u vragen of u de aangeschreven persoon af wilt melden door een mail te sturen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com onder vermelding van de inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens. U kunt ook bellen naar 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur).
De aangeschreven persoon is (tijdelijk) afwezig.
De vragenlijst kan tot 8 december 2024 worden ingevuld. Mocht de aangeschreven persoon vóór die tijd nog wel aanwezig zijn dan kan hij/zij de vragenlijst nog invullen. Als de aangeschreven persoon voor die tijd niet aanwezig is, willen wij u vragen om hem of haar af te melden door een mail te sturen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com onder vermelding van de inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens. U kunt ook bellen naar 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur).
De aangeschreven persoon is overleden.
Ondanks de zorgvuldige manier van adressen verzamelen, is het mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor iemand die is overleden. Dat spijt ons zeer. Om te voorkomen dat de GGD nog herinneringen stuurt om de vragenlijst in te vullen, willen wij u vragen of u de aangeschreven persoon af wilt melden door een mail te sturen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com onder vermelding van de inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens. U kunt ook bellen naar 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur).
Ik wil nooit meer post ontvangen van jullie.
U kunt zich op afmelden voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 door een mail te sturen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com onder vermelding van de inlogcode (deze vindt u in de brief) of adresgegevens. U kunt ook bellen naar 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 9.00 – 21.00 uur). Wanneer u niet wilt dat de GGD u in de toekomst voor andere onderzoeken benadert, kunt u dit zelf bij uw gemeente aangeven. Wij hebben uw naam en adresgegevens namelijk uit de basisregistratie personen (BRP).
Prijsverloting
Maak ik door mee te doen kans op een beloning?
Iedereen die meedoet en de vragenlijst volledig heeft ingevuld (via internet of op papier), maakt kans op een van de 50 VVV-cadeaukaarten ter waarde van 50 euro die wij verloten onder de deelnemers.
Als u een VVV-cadeaukaart hebt gewonnen, sturen we die per post naar u op. We gebruiken hiervoor uw naam- en adresgegevens uit de steekproef. Ipsos I&O verloot de VVV-cadeaukaarten na afloop van het onderzoek, begin december 2024. Wanneer u niets van ons hoort, bent u helaas niet een van de winnaars.
Wanneer weet ik of ik een VVV-cadeaukaart heb gewonnen?
De VVV-cadeaukaarten worden begin december 2024 verloot door Ipsos I&O. Als u een van de winnaars bent, wordt de VVV-cadeaukaart na de prijsverloting naar u opgestuurd per post. We gebruiken hiervoor uw naam- en adresgegevens uit de steekproef. Wanneer u niets van ons hoort, bent u helaas niet een van de winnaars.
Overige vragen
Waar kan ik terecht met een klacht of opmerking?
Indien u vragen heeft over het onderzoek kunt u contact opnemen met een medewerker van Ipsos I&O. U kunt hen gratis bellen op 0800 0191. U kunt ook mailen naar NLhelpdeskGM@ipsos.com.
Als u een klacht wilt indienen, dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van GGD Groningen via klachten@ggd.groningen.nl of 050 367 4000.
Ik heb naar aanleiding van de vragenlijst behoefte aan meer informatie. Waar kan ik terecht?
Deze vragenlijst over uw gezondheid, leefstijl, welzijn en leefomgeving heeft u misschien aan het denken gezet. Wij helpen u graag verder met betrouwbare informatie:
- Op Thuisarts.nl vindt u betrouwbare informatie over gezondheid, leefstijl en ziekten
- Doe de test op Mijnpositievegezondheid.nl en kijk op welke manieren u uw lichamelijke en mentale gezondheid kunt versterken.
- Op GGDappstore.nl vindt u een overzicht van betrouwbare apps en websites waarmee u gelijk zelf aan de slag kunt.
- Op de website van GGD Groningen, ggd.groningen.nl staat informatie over gezondheid.
- Voor mogelijkheden en ondersteuning bij u in de buurt kijkt u op de website van uw gemeente.
- Maakt u zich zorgen over uw gezondheid, neem dan contact op met uw huisarts.