Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Hand-, voet- en mondziekte

Het virus van hand-, voet- en mondziekte (HVM) verspreidt zich door de lucht en via de ontlasting. Het komt alleen bij mensen voor. Er is geen inenting tegen hand-, voet- en mondziekte. En er is geen medicijn dat de ziekte kan voorkomen.

Wie kan HVM krijgen?

Hand-, voet- en mondziekte komt vooral bij kleine kinderen voor. Pasgeboren baby’s, tot 10 dagen na de geboorte, kunnen ernstig ziek worden. Voor de meeste kinderen is het geen heftige ziekte.

Hand-, voet- en mondziekte wordt soms verward met mond- en klauwzeer. Mond- en klauwzeer komt alleen bij dieren voor en is niet besmettelijk voor mensen.

Welke klachten heb je?

  • Pijnlijke blaasjes in en om de mond, aan de handpalmen en op de voetzolen
  • Misselijkheid
  • Koorts

Meestal verdwijnen de blaasjes na een week. Er blijven geen littekens achter. Nadat je hand-, voet- en mondziekte hebt gehad, kun je het lange tijd niet opnieuw krijgen. Je bent immuun geworden.

Hoe raak je besmet?

Het HMV-virus verspreid zich door de lucht en via ontlasting. Bij kinderen is de kans op besmetting door andere kinderen aan het begin van de ziekte het grootst. Als je kind beter is, kan het virus nog wekenlang besmettelijk zijn voor anderen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 3 tot 6 dagen.

Wat moet je doen?

  • Neem bij een vermoeden van hand-, voet- en mondziekte gerust contact op met GGD Groningen.
  • Wanneer je de symptomen herkent, neem je contact op met je huisarts.

Kijk voor meer informatie op rivm.nl.