Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte (HMV) wordt wel verward met mond- en klauwzeer. Mond- en klauwzeer komt alleen bij dieren voor en is niet besmettelijk voor mensen.

Hand-, voet- en mondziekte komt alleen bij mensen voor. Er is geen inenting tegen hand-, voet- en mondziekte en er is geen medicijn dat de ziekte kan voorkomen. Het komt vooral bij kleine kinderen voor. Pasgeboren baby’s, tot tien dagen na de geboorte, kunnen ernstig ziek worden. Voor de meeste kinderen is het geen heftige ziekte.

Hand-, voet- en mondziekte geeft pijnlijke blaasjes in en om de mond, aan de handpalmen en op de voetzolen. Ook misselijkheid en koorts komen voor. Meestal verdwijnen de blaasjes na een week. Er blijven geen littekens achter. Nadat je hand-, voet- en mondziekte hebt gehad, kun je het lange tijd niet opnieuw krijgen. Je bent immuun geworden.

Hoe krijg je hand-, voet- en mondziekte?

Het virus van hand-, voet- en mondziekte (HMV) verspreidt zich door de lucht en via de ontlasting. Bij kinderen is de kans op besmetting door andere kinderen aan het begin van de ziekte het grootst. Als je kind beter is, kan het virus nog wekenlang besmettelijk zijn voor anderen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal drie tot zes dagen.

Wat kun je zelf doen bij hand-, voet- en mondziekte?

Neem bij een vermoeden van hand-, voet- en mondziekte gerust contact op met GGD Groningen. Wanneer je de symptomen herkent, neem je contact op met je huisarts. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.