Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Schurft

30 oktober: Dag van de schurft

Met ‘Dááág van de schurft’ besteedt GGD Groningen extra aandacht aan schurft

Met de kortere dagen zijn we weer meer binnen. We kruipen dan graag tegen elkaar onder een dekentje. Dit zijn ideale omstandigheden voor de schurftmijt om zich te verplaatsen van de ene naar de andere persoon. Bij 15 minuten huid-op-huid contact kan dit al gebeuren. Overspringen doet het beestje niet.

Denk je dat je schurft hebt?
Ga naar de huisarts! Want schurft gaat niet vanzelf over.

Jouw huisarts stelt de diagnose en geeft een behandeladvies. Naast het gebruik van medicijnen is het belangrijk om kleding en beddengoed te wassen. Mensen uit de directe omgeving moeten hetzelfde doen. Alleen zo zeggen we ‘Dááág tegen schurft’!

Logo voor de Dag van de Schurft met als campagnenaam Dááág Schurft

Logo: Dááág schurft

Schurft: een besmettelijke huidaandoening

Schurft, of scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. De meest voorkomende klacht bij schurft is jeuk. Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is gerichte behandeling belangrijk, ook om te voorkomen dat anderen besmet raken. Ga voor een behandeladvies naar de huisarts.

Welke klachten heb je bij schurft?

  • De belangrijkste klacht bij schurft is (toenemende) jeuk, vooral als het warm is en ’s nachts. Dit komt door een allergische reactie op de schurftmijt.
  • Verder kun je blaasjes en rode bultjes krijgen, met name tussen de vingers, op de polsen en op de voeten.
  • Het duurt 2 tot 6 weken voordat je klachten krijgt.
  • Als je later nog een keer besmet raakt, begint de jeuk al na een paar dagen.

Hoe krijg je schurft?

Je raakt besmet met schurft als je meer dan 15 minuten huid-huidcontact met iemand hebt die schurft heeft. Iemand met schurft is besmettelijk zolang er schurftmijten en -eitjes in zijn/haar huid zitten; die kunnen er al zijn, voordat die persoon klachten heeft. Bij huid-huidcontact moet je denken aan:

  • met iemand in één bed slapen;
  • tegen elkaar aan zitten;
  • seks hebben of knuffelen;
  • elkaars kleren dragen of knuffels delen.

Ga voor behandeling naar de huisarts

Als je denkt dat je schurft hebt, ga dan naar de huisarts voor een behandeladvies. Schurft is namelijk goed te behandelen met een speciale crème, lotion of tabletten. Het is belangrijk om altijd in overleg met de huisarts te behandelen. Doe dit dus niet op eigen initiatief. Lees meer over de behandeling van schurft.

Meer informatie

Meer informatie over schurft (scabiës) vind je op de website van het RIVM. Daar vind je ook een  animatie over wat schurft precies is en informatie over schurft in het Engels.

Op de website van Steffie vind je de eenvoudige uitleg over schurft in verschillende talen.

Vragen

Heb je algemene vragen over schurft? Bel dan de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD Groningen via 050 367 4000.