Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Behandeling van schurft

Wat is schurft?

Schurft, of scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt (scabiësmijt). De schurftmijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Een van de meest voorkomende klachten is jeuk. De jeuk kan over het hele lichaam optreden en is
‘s nachts vaak het hevigst. Schurft is heel vervelend, maar niet gevaarlijk.

Hoe krijg je schurft?

Schurft krijg je van iemand anders die schurft heeft door langer dan 15 minuten huid-huidcontact met die persoon te hebben, bijvoorbeeld door:

  • te knuffelen
  • hand in hand te lopen
  • seks te hebben
  • te slapen in hetzelfde (niet-verschoonde) bed, of
  • het dragen van elkaars kleding.

Behandeling van schurft

Schurft gaat niet vanzelf over, maar is goed te behandelen met medicijnen. Deze zijn verkrijgbaar bij de huisarts. Naast behandeling van de schurft zelf, moet je ook kleding en beddengoed wassen. Als je schurft hebt, moeten andere mensen in je directe omgeving op hetzelfde moment óók behandeld worden. Ook als ze (nog) geen klachten hebben!

Kijk voor uitgebreide informatie over de behandeling van schurft op de site van de RIVM. Hier vind je ook een video over hoe belangrijk het is om anderen te informeren als je schurft hebt.

Behandeling met zalf (Loxazol = permetrine 5%)

Ga naar de website van het RIVM om het stappenplan Behandeling van schurft met permetrine créme te downloaden. Onderaan deze pagina vind je een video met een duidelijke uitleg over de behandeling van schurft met zalf.

Behandeling met pillen (Ivermectine)

Ook voor het behandelplan van schurft met Ivermectine pillen ga je naar de website van de RIVM. Je kunt ook de video onderaan deze pagina bekijken met een uitleg over de behandeling met pillen.

Jeukklachten

Het is normaal dat de jeukklachten direct na de behandeling toenemen. De jeuk kan wel 4 weken aanhouden. Om de jeukklachten te verlichten, kun je mentholpoeder of een vette zalf gebruiken. Als de klachten langer dan 4 weken aanhouden, neem dan contact op met je huisarts.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over schurft op de website van het RIVM.