Tuberculose
Tuberculose is een ziekte die ontstaat door een bacterie. Het wordt ook wel tbc genoemd. De bacterie kan zorgen voor ernstige ontstekingen. Het kan bijvoorbeeld in de botten of de nieren zitten. Als de tuberculose in de longen zit, is het besmettelijk. Dit noemen we open tuberculose. Tuberculose komt in Nederland weinig voor.
Hoe krijg je het?
Alleen iemand met open tuberculose kan anderen besmetten. Door hoesten en niezen komen er druppeltjes in de lucht. In deze druppeltjes kan de bacterie zitten. Als mensen deze druppeltjes inademen kunnen ze besmet raken.
Sommige mensen hebben meer kans om besmet te worden. Dit zijn mensen die vaak in dezelfde ruimte met iemand met open tuberculose zijn geweest, of mensen die reizen naar gebieden waar het veel voorkomt, zoals in Afrika of Azië.
Niet iedereen krijgt tuberculose na besmetting. Als je besmet raakt, heb je maar een kleine kans om ook écht ziek te worden. Sommige mensen hebben meer kans om ziek te worden. Dit zijn kinderen en mensen die door ziekte of medicijnen een minder goede afweer hebben.
Wat merk je?
Niet iedereen wordt ziek na een besmetting met tuberculose. Als je ziek wordt, kan het lang duren totdat je klachten krijgt. Soms wel maanden tot jaren. De meeste mensen krijgen tuberculose in de longen. Dit kan klachten geven, zoals:
- lange tijd hoesten
- slijm of bloed bij het hoesten
- moeilijker ademhalen
- koorts
- moeheid
- nachtzweten
- geen zin in eten hebben.
Wat kun je doen?
Ga je op reis naar een land waar veel tuberculose is?
Neem dan contact op met de GGD voor informatie over tuberculose.
Of kijk op de website GGD Reisvaccinaties.
Ook bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose, maar deze wordt niet standaard aan iedereen gegeven. Als iemand besmet is geraakt, kan hij medicijnen krijgen om ervoor te zorgen dat hij geen tuberculose krijgt.
Heeft iemand open tuberculose?
Dan moet hij goed letten op hygiëne bij het hoesten of niezen.
- Hoest of nies in de elleboog, of liever nog in een papieren zakdoek.
- Gebruik de zakdoek maar één keer. Gooi hem daarna weg.
- Was daarna de handen met water en zeep.
- Soms is het goed om een mond-neusmasker te gebruiken.
Tuberculose is goed te behandelen. Hiervoor moet iemand wel lang medicijnen gebruiken.
Mag je werken of naar school?
- Een kind met open tuberculose mag niet naar een kindercentrum of school. Dit mag pas als het kind door de medicijnen niet meer besmettelijk is.
- Een volwassene met open tuberculose mag niet aan het werk. Ook dit mag pas weer als hij niet meer besmettelijk is. Overleg hierover met de bedrijfsarts of GGD.
Waar vind je meer informatie?
- Meer informatie over tuberculose | RIVM
- Voor professionals: Tuberculose | LCI-richtlijnen | RIVM
- Folder over latente tuberculose
- Video over tuberculose
Heb je nog vragen?
Neem dan contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding via 050 367 4000.
Of vul ons contactformulier in. Dan bellen we je terug.