Tekstgrootte
kleiner groter

Schurft

Wat te doen bij schurft                                                                           

Wat is het?

Scabiës of schurft is een besmettelijke huidziekte veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Deze is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar haar eitjes.

gangetjeschurftmijt huidziekten.nl

Deze gangetjes zijn soms als rode streepjes te zien. Er kunnen ook rode bultjes en blaasjes ontstaan. De mijt veroorzaakt jeuk. Schurft komt over de hele wereld en ook in Nederland regelmatig voor. 

Besmetting kan plaatsvinden door langdurig, frequent lichamelijk contact met iemand met schurft, zoals bij lichamelijke verzorging en seksueel contact of door gezamenlijk gebruik van bed, kleding, verkleedkleren en knuffels. Besmetting door gewoon handen schudden komt niet voor. 

Een van de belangrijkste verschijnselen is jeuk. Die kan over het hele lichaam  voorkomen, vooral ‘s nachts en als het warm is. De jeuk wordt steeds erger. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, aan de polsen, billen en voeten.

De eerste keer dat iemand besmet raakt duurt het 2 tot 6 weken voordat verschijnselen optreden. Mensen kunnen meerdere keren schurft krijgen.

Iedereen kan schurft oplopen. Mensen die reizen van en naar het buitenland en daardoor niet in hun eigen of niet in een schoon bed slapen hebben meer kans schurft op te lopen. Ook mensen met wisselende seksuele contacten, personeel in (zorg)instellingen en dak- en thuislozen hebben meer kans om met schurft besmet te raken. Mensen kunnen elkaar besmetten met de schurftmijt. 24 uur na een effectieve behandeling is de patiënt niet meer besmettelijk.

Maatregelen om de aandoening te  voorkomen

 • Gebruik geen ongewassen kleding en beddengoed van een ander. Denk ook aan verkleedkleren.
 • Ga bij klachten naar de huisarts. Schurft is met medicijnen goed te behandelen. Volg de gebruiksaanwijzing.  

Behandeling en hygiënische maatregelen

 • Knip de nagels kort.
 • Smeer de voorgeschreven permetrine crème op schone, droge huid, over het gehele lichaam van kaakrand tot en met de voetzool. Geen enkel plekje mag worden overgeslagen. Voor het behandelen van moeilijk bereikbare plekken zoals de rug, is iemand anders nodig (met handschoenen aan). Extra aandacht voor huidplooien, huid tussen de vingers, tenen, billen en nagels. Gezicht en hoofdhuid NIET insmeren.
 • Tijdstip insmeren: over het algemeen ’s avonds bij het naar bed gaan       Bij baby’s (en kleine kinderen) ook het hoofd insmeren.
 • In de volgende situaties moet u crème bijsmeren op de handen en de bilstreek: na handen wassen, na toiletbezoek of na verschonen vanwege incontinentie.
 • De crème moet minimaal 8 uur (8-12 uur) inwerken. Volg de voorschriften. Al die tijd mag u zich niet wassen. Na deze tijd het lichaam goed wassen en schone kleren aandoen.
 • Als tevoren een warme douche of bad is genomen, wacht dan 5-10 min  tot de huid afgekoeld is. Een warme huid laat meer van de stof, die de schurftmijt doodt, door tot in het bloed. Bij toepassing volgens de gebruiksaanwijzing is er geen verhoogd risico op bijwerkingen.
 • Op de avond van insmeren eerst beddengoed verschonen, dan insmeren en vervolgens  een schone pyjama aan. De volgende ochtend het beddengoed verschonen (lakens, slopen, dekbedhoes). Vervolgens douchen/baden en schone kleren aan
 • Indien tabletten zijn voorgeschreven dienen deze volgens voorschrift te worden ingenomen; onderstaande maatregelen gelden voor beide behandelmethoden:
 • Kleren, lakens, slopen, dekens en knuffels, die 72 uur voor of tijdens de behandeling zijn gebruikt reinigen, d.w.z. wasbare spullen wassen op minimaal 60 graden Celsius.
 • Moeilijk wasbare materialen (zoals dekens en sommige knuffels) kunt u, in plaats van te wassen, of in een dichte zak stoppen en gedurende minimaal 72 uur op kamertemperatuur bewaren of minimaal 72 uur luchten bij kamertemperatuur (18-20 graden).

Niet alleen de patiënt zelf, maar ook alle mensen met wie de patiënt  in nauw contact is geweest moeten tegelijk met de patiënt worden behandeld, ook al hebben ze geen klachten. Schurft is goed te behandelen. Ook na genezing kan er nog lang jeuk blijven.

Extra maatregelen

Informeer huisgenoten en andere mensen met wie langdurig, intensief contact heeft plaatsgevonden, omdat zij risico lopen ook besmet te zijn. Zij moeten tegelijk meebehandeld worden, ook als ze geen klachten hebben. Patiënten kunnen 24 uur na de inname van de tabletten of het insmeren met loxazol crème (dus circa 12 uur na het douchen en verschonen van de dagelijkse kleding) gewoon naar het werk, de school, de crèche, of het dagverblijf. Wanneer een kind schurft heeft, informeer dan de leiding van de school, het dagverblijf of de crèche. De leiding kan in overleg met de GGD andere ouders informeren, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen van schurft bij hun kind en kunnen overleggen met de leiding en de GGD over eventuele preventieve epidemiologische behandeling.  Vraag als volwassene met schurft advies aan de GGD over het informeren van de leidinggevende van het werk.

Kinderen en volwassenen, die contact hebben gehad met een patiënt met schurft maar geen jeukklachten hebben, kunnen gewoon naar werk, school of dagverblijf. Zelf thuisblijven of kinderen thuishouden helpt niet om schurft te voorkomen.

Rol GGD t.a.v. contact-opsporing

Als de GGD wordt betrokken bij een of meerdere schurftziektegevallen, dan probeert ze te achterhalen op welke wijze iemand schurft heeft opgelopen en wie er nog meer besmet kan zijn. De GGD kan mensen die risico hebben gelopen waarschuwen, voorlichten en zorgen dat zij ook worden behandeld. De GGD beschikt over een uitgebreide beschrijving van de werkwijze bij de behandeling van schurft en de bijbehorende hygiënische maatregelen ter preventie van verdere ziektegevallen.

 Meer over de behandeling vindt u in de folder Scabiës? Behandel samen en precies!

Voor een checklist bij de behandeling en veelgestelde vragen over schurft zie ook "infectieziekten van A tot Z

 

 

 

 

 

Deel deze pagina op