Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

4 tot 12 jaar

Met ingang van juli 2021 vindt het gezondheidsonderzoek bij 5-jarigen overal in stad en provincie Groningen plaats op het consultatiebureau. Voorheen vond dit onderzoek plaats in groep 2 op de basisschool. Omdat we het voor deze jonge kinderen belangrijk vinden om ook de ouder(s) te spreken, nodigen we de 5-jarigen nu mét hun ouder(s) uit op het consultatiebureau. De kinderen in groep 7 onderzoekt de GGD nog wél op de basisschool.

Consultatiebureau voor 0 tot 12 jaar

 • Het consultatiebureau was er tot nu toe vooral voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar. Maar ook als je kind naar de basisschool (4 tot 12 jaar) gaat, blijft de GGD betrokken bij zijn/haar gezondheid.
 • Als je kind ongeveer 5 jaar is, nodigen we jou en je kind uit op het consultatiebureau voor een gezondheidsonderzoek bij je kind.
 • Als je kind in groep 7 zit, nodigen we je kind uit voor een gezondheidsonderzoek op de basisschool. Als ouder hoef je hier niet bij aanwezig te zijn.
 • De vaccinaties voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 12-jarigen (HPV) vinden plaats op het consultatiebureau (zie hieronder).

Gezondheidsonderzoek
Het gezondheidsonderzoek bestaat uit 2 onderdelen:
1. het invullen van een oudervragenlijst, en
2. een (lichamelijk) onderzoek bij je kind.

Oudervragenlijst
Voordat het (lichamelijk) onderzoek plaatsvindt, vragen we ouders om een digitale vragenlijst in te vullen over de gezondheid en het welzijn van hun kind. Dat geldt zowel voor de 5-jarigen als voor de kinderen in groep 7.

Lichamelijk onderzoek

Contact met school
We hebben ook contact met de leerkrachten over de groei en ontwikkeling van de kinderen. Als zij bijzonderheden opmerken bij een kind, kunnen ze dit aan ons doorgeven. Maar voordat ze dit doen, hebben ze hierover eerst altijd overleg met jou.

Folders

 • Bekijk hier de folders Jeugdgezondheidszorg voor ouders over kinderen, (op)voeding, spelen, scheiden, positieve gezondheid en nog veel meer.

Vaccinaties

 • Als je kind 9 jaar is, krijg je van ons een uitnodiging voor de vaccinaties DTP en BMR. Kinderen worden dan ingeënt om te voorkomen dat ze besmettelijke ziektes als difterie, tetanus, polio, bof, mazelen of rode hond krijgen.
 • Alle (bijna) 13-jarige meisjes worden 2 keer uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie is bedoeld om meisjes te beschermen tegen baarmoederhalskanker.

We geven bovenstaande vaccinaties aan je kind op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

GroeiGids App en Ouderchat
Gebruik jij de GroeiGids App al? In de GroeiGids App vind je betrouwbare informatie over gezondheid, opvoeding en ouderschap. Daarnaast kun je belangrijke en leuke momenten van je kind vastleggen vanaf de zwangerschap tot het 18e jaar. Noteer de groei en ontwikkeling van je kind en voeg foto’s en/of video’s toe. Je kunt alle gegevens printen als boekje. Zo heb je een tastbare herinnering voor later.

Via de Groeigids Ouderchat kun je jouw vragen stellen aan een jeugdverpleegkundige op maandag tot en met vrijdag van 18:00- 22:00. In het weekend zijn zij bereikbaar van 8:30 – 22:00.

Heb je vragen over jouw kind?
Heb je vragen over de opvoeding of gezondheid van je kind of wil je een afspraak maken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Neem gerust contact met ons op.

 • We zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag, 8.00 tot 17.00 uur.
 • Bel voor informatie en/of advies met onze Telefonische Advisering via 050 367 49 91.
 • Of stuur een bericht via WhatsApp 06 52 57 92 53.
  Let op: je kunt ons WhatsApp-nummer niet bellen!
 • Bel voor het maken/wijzigen van een afspraak met het Afsprakenbureau via 050 367 49 90.

In jouw regio

Logopedie op de basisschool

Consultatieteam pesten

Plezier op School

Mondgezondheid

Hulp bij opvoeden