Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Basisschoolkind 4 tot 12 jaar

Gezondheidsonderzoek bij 5-jarigen

Met ingang van juli 2021 vindt het gezondheidsonderzoek bij 5-jarigen overal in stad en provincie Groningen plaats op het consultatiebureau. Voorheen vond dit onderzoek plaats in groep 2 op de basisschool. Omdat we het voor deze jonge kinderen belangrijk vinden om ook de ouder(s) te spreken, nodigen we de 5-jarigen nu mét hun ouder(s) uit op het consultatiebureau. De kinderen in groep 7 onderzoekt de GGD nog wél op de basisschool.

Consultatiebureau voor 0 tot 12 jaar

  • Het consultatiebureau was er tot nu toe vooral voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar. Maar ook als je kind naar de basisschool (4 tot 12 jaar) gaat, blijft de GGD betrokken bij de gezondheid.
  • Als je kind ongeveer 5 jaar is, nodigen we jou en je kind uit op het consultatiebureau voor een gezondheidsonderzoek bij je kind.
  • Als je kind in groep 7 zit, nodigen we je kind uit voor een gezondheidsonderzoek op de basisschool. Als ouder hoef je hier niet bij aanwezig te zijn.
  • De vaccinaties voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 10-jarigen (HPV) vinden meestal plaats op het consultatiebureau.

Gezondheidsonderzoek

Het gezondheidsonderzoek bestaat uit 2 onderdelen:

  1. het invullen van een digitale oudervragenlijst;
  2. een (lichamelijk) onderzoek bij je kind.

Oudervragenlijst

Voordat het (lichamelijk) onderzoek plaatsvindt, vragen we ouders om een digitale vragenlijst in te vullen over de gezondheid en het welzijn van hun kind. Dat geldt zowel voor de 5-jarigen als voor de kinderen in groep 7.

De oudervragenlijst die je hebt ingevuld, bewaart GGD Groningen 1 jaar. De gegevens komen niet in het digitaal dossier van je kind. Alle gegevens die je invult, behandelen we vertrouwelijk. Informatie over ons privacyreglement vind je hier.

Lichamelijk onderzoek

Contact met school

We hebben ook contact met de leerkrachten over de groei en ontwikkeling van de kinderen. Als zij bijzonderheden opmerken bij een kind, kunnen ze dit aan ons doorgeven. Maar voordat ze dit doen, hebben ze hierover eerst altijd overleg met ouders.

Gezond eten en drinken

Ook als je kind wat ouder is, speel je als ouder een belangrijke rol in wat hij of zij eet en drinkt. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Scheiden

Een scheiding is heel ingrijpend. Voor zowel de ouders als het kind. Kinderen gaan net als de ouders door een crisis en kunnen zich vaak niet voorstellen hoe hun leven eruitziet zonder vader of moeder thuis. Toch kunnen kinderen vaak goed wennen aan de nieuwe situatie.

Vaccinaties

  • Als je kind 9 jaar is, krijg je van ons een uitnodiging voor de vaccinaties DTP en BMR. Kinderen worden dan ingeënt om te voorkomen dat ze besmettelijke ziektes als difterie, tetanus, polio, bof, mazelen of rode hond krijgen.
  • Alle 10-jarigen worden 2 keer uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie is bedoeld om meisjes en jongens te beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker en peniskanker.
  • Voorafgaand aan een vaccinatie vragen we toestemming om de vaccinatiegegevens te delen met het RIVM, meer over deze toestemming lees je op Rijksvaccinatieprogramma.nl/jouw-toestemming

We geven bovenstaande vaccinaties aan je kind (meestal) op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Vragen over jouw kind

Heb je vragen over de opvoeding of gezondheid van je kind of wil je een afspraak maken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Neem gerust contact met ons op.

  • Bel voor informatie en/of advies met onze Telefonische Advisering: 050 367 49 91.
  • Een bericht sturen via WhatsApp kan ook: 06 52 57 92 53.
  • Bel voor het maken/wijzigen van een afspraak met het Afsprakenbureau: 050 367 49 90.
    Bereikbaar van maandag t/m vrijdag, 8.00 tot 17.00 uur.

GroeiGids App

Gebruik jij de GroeiGids App al? In de GroeiGids App vind je betrouwbare informatie over gezondheid, opvoeding en ouderschap. Daarnaast kun je belangrijke en leuke momenten van je kind vastleggen vanaf de zwangerschap tot het 18e jaar. Noteer de groei en ontwikkeling van je kind en voeg foto’s en/of video’s toe. Je kunt alle gegevens printen als boekje. Zo heb je een tastbare herinnering voor later.