PrEP-instructie
PrEP = hiv-Pre-Expositie-Profylaxe = Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil 200mg/245mg
Controle bij de GGD
Als je begint met PrEP dan testen we eerst alle soa’s (chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv, hepatitis C en soms hepatitis B) en je nierfunctie. Een maand na je intakegesprek komt er een
afspraak voor een hiv-test en een gesprek hoe PrEP je bevalt. Vervolgens kom je na 3 maanden weer voor controle bij de GGD voor soa-onderzoek. Ook evalueren we dan het PrEP-gebruik. Daarna zijn de afspraken iedere 6 maanden.
Als je niet op de controle-afspraak komt, wordt er geen PrEP verstrekt. Wanneer je vervolgens binnen een maand geen telefonisch contact opneemt met de GGD voor het maken van een vervolgafspraak, kun je niet langer gebruikmaken van PrEP-zorg.
Mannen die PrEP-zorg krijgen, wordt 2 keer per jaar een volledige soa- en hiv-test bij de GGD aangeboden. Voor tussentijdse testen, bijvoorbeeld bij klachten of wanneer je gewaarschuwd bent voor een soa, kunnen PrEP-cliënten nog 2 keer per jaar bij ons terecht buiten de PrEP-afspraken om. Een andere mogelijkheid is soapolinoord.nl.
Slikschema’s voor PrEP
Mogelijkheid 1: Elke dag
- Start PrEP: slik 2 tabletten tegelijk. Vanaf 2 uur na inname ben je beschermd tegen hiv.
- Daarna: slik 1 keer per dag 1 tablet op hetzelfde tijdstip (maximaal 4 uur vroeger of later).
- Stop PrEP: slik dagelijks PrEP tot 2 dagen na het laatste risico contact. Daarna kun je stoppen.
Mogelijkheid 2: Rondom de seks
- Start PrEP: slik 2 tabletten 2 tot 24 uur voor de seks.
- Ná seks: slik 2 dagen daarna 1 x per dag 1 tablet op hetzelfde tijdstip. Dus in totaal 4 tabletten.
- Let op: heb je op dag 2 of 3 nog een keer seks, dan moet je vanaf dat moment nog 2 dagen door slikken.
PrEP kan zowel met als zonder voedsel of drinken worden ingenomen.
Bijwerkingen van PrEP
1 op de 10 gebruikers krijgt in het begin last van milde bijwerkingen als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en vermoeidheid. Daarnaast komen buikpijn, winderigheid, slapeloosheid, huiduitslag en levendige dromen voor. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf. PrEP hoeft niet gestopt te worden.
Minder dan 1 op de 100 gebruikers krijgt een nierfunctiestoornis of milde botontkalking (zonder verhoogde kans op breuken). Deze bijwerkingen verdwijnen na staken van PrEP.
Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
PrEP-tablet vergeten
Als je dit ontdekt binnen 12 uur moet je de tablet zo snel mogelijk slikken. Neem de volgende tablet zoals je gewend bent.
Als je dit ontdekt na 12 uur en je slikt elke dag PrEP: slik dan de tablet die je vergeten bent niet. Neem de volgende tablet zoals je gewend bent.
Als je dit ontdekt na 12 uur en je slikt PrEP rondom de seks: neem dan de tablet alsnog in en neem vervolgens contact op met de GGD tijdens kantooruren of met de huisartsenpost als het ’s avonds is of in het weekend.
Er zijn verschillende apps voor je mobiele telefoon te downloaden waarin je PrEP gebruik kan bijhouden, zo vergeet je je dosis nooit weer.
Braken /overgeven na PrEP
Als de tablet zonder eten is ingenomen:
Binnen 1 uur na inname: neem een nieuwe tablet.
Langer dan 1 uur na inname: geen actie nodig.
Bij aanwezigheid van stukjes tablet in het braaksel: nieuwe tablet nemen.
Als de tablet met eten is ingenomen:
Binnen 3 uur na inname: neem een nieuwe tablet.
Langer dan 3 uur na inname: geen actie nodig.
Bij aanwezigheid van stukjes tablet in het braaksel: nieuwe tablet nemen.
Combinatie met andere medicatie
Gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kan (nier)problemen geven. Overleg met je behandelaar of GGD. Paracetamol is geen probleem.
Noem PrEP gebruik altijd als een arts andere medicatie wil voorschrijven. De GGD informeert jouw huisarts over het gebruik van PrEP. Je eigen apotheek breng je zelf op de hoogte. Indien je medicatie zonder voorschrift zelf in de drogist koopt, check dan bij de GGD of dit samen met PrEP gaat.
Windowfases
De windowfase is de tijd tussen een onveilig seksueel contact en het moment waarop een soa test kan aantonen dat je een soa hebt. Laat je een soa test doen, terwijl je nog in de
windowfase zit, dan is de uitslag niet betrouwbaar. Het kan immers zijn dat een soa nog in
ontwikkelling is. De windowfase van chlamydia en gonorroe is 2 weken, hiv is 4 weken en syfilis en hepatitis B is 3 maanden.
Reizen en PrEP
Korte reis: probeer de tablet op dezelfde tijd in te nemen als dat je in Nederland zou doen. Wijk
maximaal 4 uur af. Een reisdocument meenemen is handig, maar niet verplicht. In dit document staat welke medicatie je gebruikt. Dit kun je tonen bij vragen over je tabletten (bv van douane of
zorgverleners).
Contact
Heb je vragen over het gebruik van PrEP? Neem dan contact op, op werkdagen van 9.00 – 10.30 uur op telefoonnummer 050 367 4083.