Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

PrEP, PEP, hiv en aids

Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie die je hebt opgelopen of onbedoeld hebt doorgegeven? Dan is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt.

Wat kun je zelf doen?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv en aids zijn niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat je een hiv-infectie kan voorkomen. Dit kan door PrEP te gebruiken; lees de alinea ‘PrEP voor de seks’ hieronder voor meer informatie. Stel dat je onveilige seks gehad hebt en risico hebt gelopen op hiv, lees dan de alinea ‘PEP na de seks’ hieronder voor meer informatie.

Het kan ook zo zijn dat je al hiv hebt opgelopen. In dat geval zijn er medicijnen om het hiv-virus te onderdrukken, waarbij een leven met hiv goed mogelijk is. Het virus kan door middel van medicatie teruggebracht worden tot ondecteerbaar (niet meetbaar) niveau. Dit betekent dat hiv niet meer kan worden overgedragen. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

  • Heb je zonder condoom seks gehad met iemand met hiv?
  • Of is tijdens de seks het condoom gescheurd?
  • Heb je je geprikt aan een besmette injectienaald?

Dan loop je kans op een hiv-infectie. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de Doktersdienst Groningen. Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

Hiv staat voor humaan immuundeficiëntie virus. Het hiv-virus kan in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk zitten.

Je kunt hiv krijgen door te vrijen zonder condoom. Bij anale seks is de kans op hiv groter. Ook het doorslikken van sperma vormt een risico.

Het hebben van een soa maakt je vatbaarder voor het oplopen van nog een soa.

Je kunt ook hiv krijgen door contact met bloed. Bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie.

PrEP-pilot voor een selecte groep bij GGD Drenthe, Fryslân en Groningen
Sense Noord-Nederland start per 1 september aanstaande met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan een beperkte groep mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. Heb jij als man wel eens seks met mannen en had je het afgelopen jaar (soms) onveilige anale seks, een anale soa of syfilis, of moest je PEP gebruiken? Lees dan deze informatie over PrEP.

Wat is PrEP?
PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en voorkomt hiv als de tabletten correct geslikt worden. Je slikt de pillen dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel wordt door (huis)artsen voorgeschreven.

Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa te testen. Ook moeten de nieren worden gecontroleerd. Deze onderzoeken vallen onder jouw eigen risico van de ziektekostenverzekering. Bij dagelijks PrEP-gebruik (inclusief eigen risico voor de laboratorium diagnostiek en de medicatie) bedragen de kosten, als je de PrEP-zorg via de huisarts krijgt in totaal tussen de € 800 tot € 1.200 per jaar. Dit is afhankelijk van het merk dat je gebruikt. PrEP-zorg kan gegeven worden door de eigen huisarts als hij/zij op de hoogte is van de richtlijn. Veel huisartsen hebben deze rol de laatste maanden al opgepakt.

PrEP-pilot
De minister heeft besloten een gelimiteerde pilot van vijf jaar uit te voeren bij de GGD’en. In totaal is ruimte voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen. Waarvan 266 in Noord-Nederland (Drenthe 43, Fryslân 82, Groningen 141). Deze pilot houdt in dat ‘in ruil’ voor het verstrekken van gegevens je de PrEP-zorg en -medicatie tegen een minimale vergoeding krijgt (te weten de eigen bijdrage voor medicatie van €7,50 per dertig pillen). Op jaarbasis bij dagelijks gebruik is dat €90. De pilot wordt door de GGD in Assen, Groningen en Leeuwarden uitgevoerd. Over de deelname aan de pilot wordt altijd gecorrespondeerd met de huisarts en apotheek.

PrEP via je huisarts of via GGD-spreekuren van Sense Noord-Nederland
Uit schattingen van het RIVM blijkt dat het aantal mannen dat in aanmerking komt voor PrEP veel hoger is dan het aantal dat aan de pilot mee kan doen. Het advies van de landelijke stuurgroep WeArePrEPared is om de plaatsen in de pilot te bestemmen voor de meest kwetsbare groep. Andere mannen wordt gevraagd hun PrEP-zorg elders te organiseren, bijvoorbeeld bij de huisarts. De GGD kan de (huis)arts daarbij ondersteunen met informatie en advies. Ook kan de GGD je helpen bij het overleggen met je huisarts over het voorschrijven van PrEP.

Het onderscheid maken tussen wel of niet ‘kwetsbaar’ zal zowel in de huisartsen- als GGD-spreekkamer plaatsvinden. Ga bij voorkeur eerst naar je eigen huisarts voor PrEP-zorg.

Als je denkt dat je voor de pilot in aanmerking komt dan kun je bellen naar Sense Noord-Nederland (0900 736 736 6) voor een oriënterend gesprek.

Kijk voor meer informatie ook eens op:

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt een maand.

Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de Doktersdienst Groningen.

Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kan een hiv-infectie worden voorkomen.