Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

PrEP, PEP, hiv en aids

Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie die je hebt opgelopen of onbedoeld hebt doorgegeven? Dan is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt.

Wat kun je zelf doen?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv en aids zijn niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat je een hiv-infectie kan voorkomen. Dit kan door PrEP te gebruiken; lees de alinea ‘PrEP voor de seks’ hieronder voor meer informatie. Stel dat je onveilige seks gehad hebt en risico hebt gelopen op hiv, lees dan de alinea ‘PEP na de seks’ hieronder voor meer informatie.

Het kan ook zo zijn dat je al hiv hebt opgelopen. In dat geval zijn er medicijnen om het hiv-virus te onderdrukken, waarbij een leven met hiv goed mogelijk is. Het virus kan door middel van medicatie teruggebracht worden tot ondecteerbaar (niet meetbaar) niveau. Dit betekent dat hiv niet meer kan worden overgedragen. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

  • Heb je zonder condoom seks gehad met iemand met hiv?
  • Of is tijdens de seks het condoom gescheurd?
  • Heb je je geprikt aan een besmette injectienaald?

Dan loop je kans op een hiv-infectie. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de Doktersdienst Groningen. Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

Hiv staat voor humaan immuundeficiëntie virus. Het hiv-virus kan in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk zitten.

Je kunt hiv krijgen door te vrijen zonder condoom. Bij anale seks is de kans op hiv groter. Ook het doorslikken van sperma vormt een risico.

Het hebben van een soa maakt je vatbaarder voor het oplopen van nog een soa.

Je kunt ook hiv krijgen door contact met bloed. Bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie.

PrEP staat voor Pre Exposure Profylaxe. PrEP is een medicijn dat een hiv-infectie voorkomt. Momenteel wordt het nog niet vergoed en betaal je de medicijnen zelf.

Wil je met PrEP beginnen? Neem dan contact op met je huisarts. PrEP beschermt niet tegen andere soa’s en vervangt het condoom niet.

In 2019 wordt er begonnen met een pilot. De minister heeft besloten een pilot van vijf jaar uit te voeren bij de GGD’en. Door deze landelijke PrEP-pilot kunnen GGD’en de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. In totaal is ruimte voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen, waarvan 43 in Drenthe, 82 in Fryslân en 141 in Groningen. Lees hier meer over deze pilot.

Voor meer informatie over PrEP kun je terecht bij je huisarts of bij de GGD. Kijk voor meer informatie ook eens op:

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt een maand.

Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de Doktersdienst Groningen.

Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kan een hiv-infectie worden voorkomen.