Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

Seksueel gedrag en hiv/aids

Seks is een gezonde behoefte van de mens. Wanneer je het beiden goed en leuk vindt om te vrijen en wanneer je veilig vrijt, is er weinig om je zorgen over te maken. Veilig vrijen vraagt om kennis van zaken. Als je weet wat er mis kan gaan, weet je waar je aan begint. Krijg je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch gezondheidsproblemen? Of heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie die je onbedoeld hebt doorgegeven? Of iets heel anders: gebruikte je een injectienaald die niet schoon was? Dan is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt.

Wat kun je zelf doen?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Aids is niet te genezen, wel zijn er medicijnen die je klachten verminderen. De mogelijkheden om een hiv-infectie te behandelen zijn enorm verbeterd. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

  • Heb je zonder condoom seks gehad met iemand met hiv?
  • Of is tijdens de seks het condoom gescheurd?
  • Heb je je geprikt aan een besmette injectienaald?

Dan loop je kans op een hiv-infectie. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de doktersdienst Groningen. Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt een maand. Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kan een hiv-infectie worden voorkomen.

PrEP is een medicijn dat een hiv-infectie voorkomt. Momenteel wordt het nog niet vergoed en betaal je de medicijnen zelf. Wil je met PrEP beginnen? Neem dan contact op met je huisarts. PrEP beschermt niet tegen andere soa’s en vervangt het condoom niet.

Voor meer informatie over PrEP kun je terecht bij je huisarts of bij de GGD. Kijk voor meer informatie ook eens op

Meer informatie over hiv en aids vind je op de website van Soa Aids Nederland.