Vitaal ouder worden
GGD Groningen is er voor alle inwoners in de provincie Groningen, dus ook voor ouderen. De verwachting is dat er in 2040 meer dan 1 op de 3 inwoners in Groningen 65 jaar of ouder is. Inzetten op vitaal ouder worden, wordt dus steeds belangrijker. Bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl te bevorderen. Denk bij een gezonde leefstijl aan voldoende bewegen (en valpreventie), gezond eten, sociaal actief blijven en ontspannen. Ook een gezonde leefomgeving draagt hieraan bij.
Advies over preventie en gezondheidsbevordering
GGD Groningen is dé adviseur op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering. We hebben kennis over wat werkt om de gezondheid van ouderen effectief te bevorderen. Bijvoorbeeld door de inzet van erkende gezondheidsinterventies. We monitoren de gezondheid van ouderen en brengen dit in kaart met cijfers. Ook werken we regionaal samen met gemeenten, onderzoeksinstituten, zorg- en welzijnsorganisaties en ouderenorganisaties. Waar nodig, zijn we een verbindende factor.
Factsheet ervaren gezondheid
Meer dan de helft van de 65-plussers in de provincie Groningen ervaart zijn of haar gezondheid als goed. Maar wat maakt dat iemand zijn gezondheid als goed ervaart? GGD Groningen deed hier onderzoek naar. Benieuwd naar wat hier uitkwam? Bekijk dan onze provinciale Factsheet ervaren gezondheid ouderen (pdf, 408 kB).
De factsheet is voor iedere Groningse gemeente op maat gemaakt. Zo krijg je als gemeente inzicht in welke doelgroepen de meeste aandacht verdienen voor gezondheidsbevordering. Ook geven we handvaten hoe je als gemeente aan de slag kan met een collectieve aanpak om de gezondheid van ouderen te bevorderen.
Inwonerspanel: onderzoek gezond oud worden
Wist u dat 86% van de 50-plussers in de provincie Groningen nadenkt over hoe zij zich kunnen voorbereiden op gezond oud worden? Dit kwam uit een onderzoek dat in 2022 is uitgezet bij het inwonerspanel van GGD Groningen.
Het doel was: ophalen wat inwoners in Groningen belangrijk vinden als het gaat om ouder worden. De vragen waren gebaseerd op het model van Positieve Gezondheid. In totaal gaven 888 panelleden hun mening. Het blijkt dat ‘kwaliteit van leven’ als het belangrijkst en ‘meedoen’ als het minst belangrijk wordt gevonden in een gezond ouderdomsproces.
Meer informatie
Wilt u meer weten over vitaal ouder worden of heeft u vragen?
Neem dan contact op met mw. E. Kalisvaart, gezondheidsbevorderaar bij GGD Groningen, via info@ggd.groningen.nl. Vermeld ‘vitaal ouder worden’ in het onderwerp van uw e-mail.