Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Buiktyfus informatie voor professionals

Buiktyfus is een ernstige besmettelijke ziekte. Reizigers lopen de ziekte meestal op in de (sub)tropen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. De verschijnselen van buiktyfus zijn diarree en koorts. Iemand met buiktyfus voelt zich erg ziek.

Buiktyfus ontstaat door het eten van besmet voedsel of door het drinken van besmet water. De ontlasting van een ziek kind of een zieke volwassene bevat ook bacteriën. Via de handen kunnen deze op anderen worden overgedragen.

Tips voor kindercentra en scholen bij buiktyfus

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne. Vooral de hygiëne rondom het verschonen en de toiletgang, de voedselbereiding en het schoonmaakonderhoud zijn belangrijk bij het  voorkomen of bestrijden van een epidemie.
  • Let op soortgelijke klachten bij andere kinderen. Wanneer er in een groep buiktyfus is geconstateerd, dient u contact op te nemen met GGD Groningen.
  • Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over buiktyfus.

Melden gevallen van buiktyfus aan GGD Groningen

Buiktyfus moet door de behandelend arts bij GGD Groningen gemeld worden. De GGD overlegt vervolgens met u over het informeren van de ouders en over bron- en contactopsporing.

Wering

Kinderen met buiktyfus mogen niet naar het kindercentrum of naar school komen.

In afwachting van uitslag van laboratoriumonderzoek mogen broertjes en zusjes die klachten hebben ook niet komen. U krijgt van GGD Groningen bericht wanneer de kinderen weer mogen worden toegelaten.