Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Infectieziekten

Op deze pagina vindt u een overzicht van in Nederland voorkomende infectieziekten. De informatie op deze pagina is bedoeld voor medische, zorg- en onderwijsprofessionals en bevat verdiepingsinformatie ten opzichte van de publieksversie.

Bij iedere infectieziekte staat vermeld of de ziekte gemeld dient te worden bij GGD Groningen en of een besmet kind geweerd dient te worden van de kinderopvang of school.

De publieksversie van dit overzicht vindt u bij Besmettelijke ziekten.

Overzicht infectieziekten

Bekijk wie wanneer een infectieziekte moet melden aan GGD Groningen op de pagina Infectieziekten melden.

Wat zijn BRMO of MRSA?

Bijzondere Resistente Micro Organismen (BRMO) zijn bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor veel soorten antibiotica. Infecties door deze bacteriën zijn daardoor moeilijk te behandelen. Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), de zogenaamde ziekenhuisbacterie, is een BRMO, maar de maatregelen voor deze bacterie zijn anders dan voor de overige BRMO.

Mensen met BRMO of MRSA

Mensen die een BRMO of MRSA bij zich dragen en hun hulpverleners hebben regelmatig vragen over dragerschap en behandeling van infecties met MRSA of BRMO. Er bestaat veel onzekerheid en die leidt soms tot onrust.

Buiten de ziekenhuissituatie is het vaak onduidelijk bij wie patiënten, burgers en zorgverleners voor vragen en ondersteuning terechtkunnen. Daarom is er sinds november 2018 het informatiepunt BRMO/MRSA: een initiatief van de 3 noordelijke GGD’en, de medisch-microbiologische laboratoria en de poliklinieken infectieziekte van de ziekenhuizen. Hier is eenduidige en deskundige informatie voor iedereen beschikbaar.

ABR Zorgnetwerk

Het informatiepunt is een belangrijk initiatief binnen het Antibiotica Resistentie Zorgnetwerk Noord Nederland. In dit netwerk zijn alle disciplines en instellingen in het noorden betrokken die binnen de zorg met antibiotica-resistentie te maken hebben. De ABR Zorgnetwerken zijn een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de regionale aanpak en afstemming van de bestrijding van resistentie tegen antibiotica te bevorderen.

Contact

Het Informatiepunt BRMO/MRSA is bereikbaar via 088 -2299900 en via info@MRSA-BRMO-informatie.nl op:

  • maandag t/m donderdag, 9.00 – 17.00 uur
  • vrijdag, 9.00 – 13.00 uur