Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Diarree informatie voor professionals

Wanneer iemand meer dan drie keer per dag brijachtige of dunne tot waterdunne ontlasting produceert, is sprake van diarree. Diarree kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Ook sommige parasieten kunnen diarree veroorzaken.

Vaak gaat diarree gepaard met ziekteverschijnselen als misselijkheid, braken en soms koorts. Bij kinderen die borstvoeding krijgen kan dunne ontlasting normaal zijn. Kinderen met bloedige diarree moeten voor onderzoek naar de huisarts worden verwezen.

Tips voor kindercentra en scholen bij diarree

  • Zorg ervoor dat een kind met diarree goed blijft drinken, dit om uitdroging te voorkomen.
  • Overleg bij ernstige diarree met de ouders. De extra aandacht en verzorging die dan noodzakelijk zijn, kunnen in de meeste kindercentra of op school niet gegeven worden.
  • Bloed bij de ontlasting is een reden om het kind naar de huisarts te laten gaan.
  • Zorg extra goed voor toilethygiĆ«ne en hygiĆ«ne rondom voedselbereiding.
  • Maak bij diarree de toiletten vaker schoon, vergeet daarbij de deurknop, kraan, trekker en vloer niet.
  • Gebruik bij het handen wassen vloeibare zeep en papieren handdoekjes.
  • Overleg met GGD Groningen of het verstandig is ouders in te lichten.

Melden gevallen van diarree aan GGD Groningen

Meld diarree bij GGD Groningen, wanneer er sprake is van een epidemie. Dit is het geval als meer dan een derde deel van de groep binnen een week diarree heeft. Neem ook contact op met GGD Groningen als een kind bloederige diarree heeft.

Wering

Alleen bij bloederige diarree is wering noodzakelijk. Als broertjes en zusjes van een kind met bloederige diarree zelf ook klachten hebben moeten zij ook thuisblijven.

Afhankelijk van uitslagen van laboratoriumonderzoek bepaalt GGD Groningen wanneer het kind weer terug mag komen op het kindercentrum of de school.