Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Difterie informatie voor professionals

Difterie is een besmettelijke ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Voor invoering van vaccinatie was difterie een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. In Nederland worden nog sporadisch gevallen van difterie gemeld. Deze gevallen komen dan meestal uit het buitenland.

Mensen kunnen elkaar besmetten via de lucht (niezen, hoesten) of via direct contact met een besmette persoon (zoenen, aanraken besmette wond). De bacterie wordt soms gevonden bij runderen, paarden, geiten en schapen, soms ook bij honden en katten. Het drinken van rauwe, ongepasteuriseerde melk en nauw contact met dieren die de bacterie bij zich dragen, kan leiden tot besmetting.

Tips voor kindercentra en scholen bij difterie

  • Neem algemene hygiĆ«nemaatregelen goed in acht.
  • Leer kinderen hoest – en niesdiscipline aan.
  • Zorg voor goede ventilatie en het regelmatig luchten van ruimten.
  • Zorg dat van elk kind bekend is welke vaccinaties het heeft gehad.
  • Meer informatie over difterie vindt u op de website van het RIVM.

Melden gevallen van difterie aan GGD Groningen

Difterie moet door de behandelend arts bij GGD Groningen gemeld worden. De GGD overlegt met u over het informeren van de ouders, over bron- en contactopsporing en over het aanbieden van vaccinatie aan ongevaccineerde kinderen.

Wering

Kinderen met difterie worden altijd in het ziekenhuis opgenomen, dus wering is niet van toepassing. Overleg met GGD Groningen wanneer het kind weer op het kindercentrum of op school mag komen.