Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Griep informatie voor professionals

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden griep genoemd. Onderstaande informatie gaat uitsluitend over de ‘echte’ griep.

Kinderen en volwassenen met ernstige astma of bronchitis, suikerziekte, hartafwijkingen, nierziekten en verminderde weerstand tegen infecties lopen meer risico op ernstige complicaties tijdens het doormaken van influenza. Daarom kunnen zij tegen griep worden gevaccineerd. Deze vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden en helpt alleen tegen de echte influenza.

Tips voor kindercentra en scholen bij griep

  • Leer kinderen hoest- en niesdiscipline aan.
  • Was uw handen en de handen van de kinderen in ieder geval voor het eten én na hoesten, niezen of snuiten.
  • Zorg voor een goede ventilatie en lucht de ruimte regelmatig. Dit helpt de concentratie virusdeeltjes te verdunnen zodat de besmettingskans afneemt.
  • Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Melden gevallen van griep aan GGD Groningen

Griep hoeft niet gemeld te worden.

Wering

Wering is niet nodig en niet zinvol. Een kind met influenza is te ziek om het kindercentrum te bezoeken. Bovendien is influenza zo besmettelijk dat het weren van kinderen geen invloed heeft op het verloop van de epidemie.