Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Kinkhoest informatie voor professionals

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella pertussis en soms door Bordetella parapertussis. De bacterie maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die drie tot vier maanden kunnen aanhouden.

Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal zeven tot tien dagen en nooit langer dan 21 dagen. Vaccinatie tegen kinkhoest wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor is het aantal kinderen dat overlijdt aan kinkhoest sterk afgenomen.

Tips voor kindercentra en scholen bij kinkhoest

  • Leer kinderen hoest- en niesdiscipline aan.
  • Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte.
  • Zorg dat van elk kind bekend is welke vaccinaties het heeft gehad.

Meer informatie over kinkhoest vindt u op de website van het RIVM.

Melden gevallen van kinkhoest bij GGD Groningen

Heeft u een vermoeden van kinkhoest? Overleg gerust met GGD Groningen. Wij kunnen u adviseren over het waarschuwen van ouders van kinderen met een verhoogd risico op complicaties. Het gaat dan met name om jonge kinderen die nog niet of niet volledig zijn ingeënt en om kinderen met ernstige hart- en longziekten. Zij kunnen uit voorzorg behandeld worden met antibiotica als er kinkhoest voorkomt op school of in het gezin. Ook overleggen wij met de huisarts die behandeling kan voorschrijven.

Wering

Een kind met kinkhoest hoeft niet geweerd te worden. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld, is de besmettelijke periode meestal al voorbij. Mogelijke besmetting heeft dan al plaatsgevonden.