Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Koortslip informatie voor professionals

Een koortslip is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door het herpessimplexvirus. De verschijnselen van een koortslip kunnen regelmatig terugkomen omdat het virus in het lichaam blijft.

Bij een koortslip ontstaan blaasjes in of rond de mond en/of op de lippen. De eerste keer dat de blaasjes optreden kan er koorts ontstaan. De hele mond kan ontstoken zijn, waardoor eten en drinken pijnlijk wordt. De blaasjes kunnen opengaan, krijgen dan een korstje en drogen in. Na twee weken zijn de verschijnselen voorbij.

Tips voor kindercentra en scholen bij kinderen met een koortslip

  • Laat een kind met een actieve koortslip regelmatig de handen wassen en voorkom het geven van kusjes. Normaal sociaal contact levert geen problemen op, noch tussen kinderen onderling, noch tussen het kind en de volwassenen.
  • Laat de ouders, indien mogelijk, open plekjes aan een koortslip afdekken.
  • Voorkom dat anderen de beker, het bestek of de tandenborstel van het kind gebruiken.
  • Een begeleider met een actieve koortslip kan wel werken, maar mag geen kusjes geven en moet na contact met de koortslip de handen wassen.

Melding nodig bij GGD Groningen?

Een koortslip hoeft niet gemeld te worden bij GGD Groningen.

Wering

Een kind met een koortslip hoeft niet van het kindercentrum of school geweerd te worden. Doordat het virus bij zeer veel mensen voorkomt, is infectie gedurende de jeugd moeilijk te voorkomen.