Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Mazelen informatie voor professionals

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. Je kunt mazelen krijgen als je de ziekte nooit hebt gehad of niet tegen mazelen bent ingeënt. In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen mazelen.

Hoe krijg je het?

Het mazelenvirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als iemand met mazelen hoest of niest, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen. Zo raak je besmet.  

Mensen kunnen elkaar besmetten zodra de eerste klachten beginnen. Je kan iemand anders besmetten tot 4 dagen na de eerste vlekjes. De ziekte is heel besmettelijk.
 
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen. Meestal rond de 10 dagen. 

Wat merk je?

Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:  

• koorts
• zich ziek voelen
• neusverkoudheid 
• hoesten
• ontstoken ogen (iemand kan niet goed tegen licht), 

• kleine witte vlekjes in de mond (bij 1 op de 3 patiënten).

Na 3 tot 7 dagen ontstaan er rode vlekjes op de huid. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Deze vlekjes voelen ruw als schuurpapier.

Bij mazelen kan soms ook oorontsteking voorkomen. In ernstige gevallen krijgt iemand longontsteking of hersenontsteking. Dit kan gevaarlijk zijn. Heel soms veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die pas jaren na de mazelen begint.

Wat kan je doen?

Er is een inenting tegen mazelen. Deze zit in het Rijksvaccinatieprogramma. De inenting wordt gratis aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 9 jaar. De inenting beschermt ook tegen bof en rodehond. Een vaccinatie tegen mazelen zit al sinds 1975 in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen kunnen tot hun 18e verjaardag de vaccinaties gratis inhalen.

Vaccinatie beschermt levenslang

Een vaccinatie tegen mazelen is levenslang geldig. De vaccinatie tegen mazelen zit sinds 1975 in het Rijksvaccinatieprogramma.

Ben je ooit gevaccineerd tegen mazelen of heb je de ziekte gehad? Dan hoef je geen extra vaccinatie te krijgen.

Heb je nooit een vaccinatie gehad tegen mazelen en wil je je laten vaccineren? Neem dan contact op met de GGD via 050 367 4000.

Mag je naar school of werk?

Een kind met mazelen mag niet naar school of het kinderdagverblijf tot en met 4 dagen na het ontstaan van de vlekjes op de huid. Overleg hierover met de GGD. Een volwassene met mazelen mag soms niet aan het werk. Overleg hierover met de bedrijfsarts (of de GGD bij ontbreken van een bedrijfsarts).

Voor professionals

Als zich een geval van mazelen voordoet in een zorginstelling, school of een kindercentrum, is de instelling verplicht om dit te melden bij de GGD op basis van artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid.

Waar vind je meer info?

• Meer info over mazelen: https://lci.rivm.nl/faq/mazelen
• Meer info over mazelen en video: https://www.rivm.nl/mazelen
• Meer info over vaccinatie tegen mazelen: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/bmr
• Voor professionals: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.