Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Mazelen informatie voor professionals

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het virus wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes.

Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. Mazelen kan gemakkelijk verward worden met andere vlekjesziekten.

Voordat er maatregelen worden genomen, is het daarom belangrijk dat GGD Groningen controleert of het echt om mazelen gaat. De inenting tegen mazelen (BMR) maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.

Tips voor kindercentra en scholen bij mazelen

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne.
  • Zorg voor een goede ventilatie en lucht de ruimte regelmatig.
  • Zorg dat van elk kind bekend is welke vaccinaties het heeft gehad en wanneer.
  • Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over mazelen.

Melden gevallen van mazelen aan GGD Groningen

Neem bij een vermoeden van mazelen altijd contact op met GGD Groningen. De GGD kan zo nodig de ouders van (nog) niet gevaccineerde kinderen informeren en hen een extra vaccinatiemogelijkheid bieden.

Kindercentra en scholen zijn op grond van de Wet publieke gezondheid verplicht om mazelen te melden als er zich binnen twee weken twee of meer gevallen voordoen.

Wering

Wering is niet noodzakelijk. Besmetting heeft meestal al plaatsgevonden voordat de diagnose wordt gesteld. Daarnaast zijn kinderen met mazelen meestal te ziek om naar school of naar het kindercentrum te gaan.