Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Oogontsteking informatie voor professionals

Kindercentra en scholen

Heeft u een kind met oogontsteking in uw groep? Licht de ouders in en adviseer hen om naar de huisarts te gaan als de ontsteking niet binnen enkele dagen verdwijnt. Wilt u informatie uitdelen of ophangen? Materialen hiervoor zijn verkrijgbaar bij GGD Groningen.

Besmetting kan worden vermeden door het kind niet in de ogen te laten wrijven. Was uw handen wanneer u in contact bent geweest met het kind. Bent u degene die het oog schoonhoudt? Gebruik daarvoor afgekoeld gekookt water. Neem voor ieder oog een nieuw watje en veeg altijd in de richting van de neus.

Oogdruppels

Moet het oog van het kind gedruppeld worden? Leg het kind op de rug en vraag het de oogjes dicht te knijpen. Druppel de vloeistof in de binnenhoek van het oog en vraag het kind om de ogen weer te openen. Bij het druppelen van een baby-oogje trekt u het onderste ooglid voorzichtig omlaag.

Melden gevallen van oogontsteking aan GGD Groningen

Voor een aantal infectieziekten bestaat een meldingsplicht. Oogontsteking hoeft niet bij GGD Groningen gemeld te worden.

Wering

Een kind met oogontsteking hoeft niet geweerd te worden. De aandoening is meestal het gevolg van een verkoudheid. Een oogontsteking kan ook veroorzaakt worden door contact met prikkelende stoffen of een allergie.