Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Paratyfus informatie voor professionals

Paratyfus is een ernstige vorm van diarree die veroorzaakt wordt door de bacterie Salmonella Paratyphi. De verschijnselen van paratyfus zijn diarree (soms met bloed- of slijmbijmenging), buikpijn, koorts en een algemeen ziektegevoel. De ziekte komt in Nederland weinig voor en wordt meestal door reizigers meegenomen. Een kind dat of volwasene die paratyfus heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de bacterie via de handen in de mond terechtkomen, en op speelgoed, bestek, servies en eten.

Tips voor kindercentra en scholen bij paratyfus

  • Neem contact op met de ouders bij ernstige diarree. Verwijs kinderen met bloed bij de ontlasting naar de huisarts.
  • Zorg voor een goede algemene hygiëne rondom het verschonen en de toiletgang, de voedselbereiding en het schoonmaakonderhoud. De hygiëne is van belang om een epidemie te voorkomen of te bestrijden.
  • Reinig en desinfecteer alle oppervlakken die met bloederige diarree in aanraking zijn geweest, zoals het verschoonkussen, de toiletbril, en ook de trekker en kraan bij het toilet.
  • Let op diarreeklachten bij andere kinderen.
  • Meer informatie over paratyfus vindt u op de website van het RIVM.

Melden gevallen van paratyfus bij de GGD

Diarree dient bij GGD Groningen te worden gemeld wanneer meer dan een derde deel van de groep binnen een week diarree heeft. Neem ook contact op met de GGD als er een kind is met bloederige diarree of als de huisarts de diagnose paratyfus heeft gesteld.

Wering 

Een kind met paratyfus mag niet naar school of naar het kindercentrum komen. Ook broertjes en zusjes die diarree hebben (met of zonder bloedbijmenging) moeten thuisblijven. Overleg altijd met GGD Groningen over het weren en weer toelaten van kinderen met paratyfus.