Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Q-koorts informatie voor professionals

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. De ziekte komt vooral beneden de grote rivieren voor. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron voor besmetting. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. Tussen 2007-2011 was er een Q-koortsepidemie in Nederland. Q-koorts is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Soms verloopt Q-koorts ernstiger. Dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken.

Tips voor kindercentra en scholen bij Q-koorts

Een kind of volwassene met een Q-koortsinfectie moet door de behandelend arts gemeld worden bij GGD Groningen. De GGD onderzoekt vervolgens waar de patiƫnt besmet is geraakt en belt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om de dieren met Q-koorts te laten opsporen. Meer informatie over Q-koorts vindt u op de website van het RIVM.

Melden gevallen van Q-koorts

Er is geen wettelijke verplichting om Q-koorts als ziekte bij mensen landelijk te melden.

Wering

Mensen met Q-koorts of mensen die contact hebben gehad met iemand die Q-koorts heeft, mogen gewoon naar het kindercentrum, werk of school. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.