Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Rode hond informatie voor professionals

Rode hond is een infectieziekte veroorzaakt door een virus. Vaccinatie tegen rode hond maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Nu bijna alle kinderen gevaccineerd worden tegen rode hond, komt de ziekte bijna niet meer voor.

Rode hond is voor kinderen een onschuldige ziekte, maar kan bij zwangere vrouwen die de ziekte nooit hebben gehad of nooit zijn ingeënt, leiden tot de geboorte van een kind met ernstige afwijkingen. In de eerste drie maanden van de zwangerschap is het risico daarop het grootst. De incubatietijd van rode hond is twee tot drie weken. De ziekteduur is enige dagen. Wie rode hond heeft gehad, is levenslang immuun.

Tips voor kindercentra en scholen bij rode hond

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne.
  • Zorg voor een goede ventilatie en lucht de ruimte regelmatig.
  • Leer kinderen hoest- en niesdiscipline aan.
  • Vrouwelijke leidsters en leerkrachten (met kinderwens of in de vruchtbare leeftijd) dienen gevaccineerd te worden tegen rode hond, als dit eerder niet gebeurd is. Wanneer de vaccinatiestatus onbekend is, kan door bloedonderzoek vastgesteld worden of iemand beschermd is tegen de ziekte.
  • Meer informatie over richtlijnen bij rode hond vindt u op de website van het RIVM.

Melden gevallen van rode hond aan GGD Groningen

Een kindercentrum of school is wettelijk verplicht om vlekjesziekten te melden als er binnen twee weken twee gevallen zijn in dezelfde groep. Gezien het risico voor zwangere vrouwen is het echter verstandig om bij één geval van rode hond al contact op te nemen met de GGD en te overleggen over het verdere beleid.

Wering

Wering is niet noodzakelijk. Wel moeten bij een bevestigd geval van rode hond zwangere moeders en leidsters gewaarschuwd worden. Neem hierover vooraf contact op met GGD Groningen.