Tetanus informatie voor professionals
Tetanus is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie kan het lichaam binnenkomen via een wond. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. De infectie geeft spierkrampen met vaak ernstige, levensbedreigende gevolgen.
Bescherming tegen tetanus kan alleen maar door vaccinatie. Tetanusvaccinatie wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma (DKTP en DTP). Tetanus komt nog sporadisch voor in Nederland.
De tetanusbacterie komt in het lichaam via een wond waar vuil afkomstig van bijvoorbeeld de straat in is gekomen. De bacterie maakt gifstoffen aan die ernstige spierkrampen kunnen veroorzaken. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 3-21 dagen, maar kan zelfs een paar maanden zijn.
Meer informatie over tetanus vindt u op de website van het RIVM.
Tips voor kindercentra en scholen bij tetanus
- Registreer van elk kind bij aanmelding welke vaccinaties het heeft gehad.
- Registreer of ouders op grond van hun levensbeschouwing bezwaar hebben tegen tetanusvaccinatie en antistoffen na verwonding.
- Na het oplopen van een wond kan aan ongevaccineerde kinderen en volwassenen een injectie met antistoffen tegen tetanus worden toegediend.
- Laat een kind dat een grote of vuile wond heeft opgelopen naar de huisarts of de Spoedeisende Hulp (SEH) brengen, bij voorkeur door de ouders zelf. Informeer de ouders in ieder geval over het ongeval en de behandeling.
Melden gevallen van tetanus aan GGD Groningen
Het melden van gevallen van tetanus bij GGD Groningen is niet nodig.
Wering
Weren van gevallen van tetanus is niet nodig omdat tetanus niet van mens op mens overdraagbaar is. Een kind met tetanus is bovendien ernstig ziek en zal niet in staat zijn om een kindercentrum te bezoeken of naar school te gaan.