Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vijfde ziekte informatie voor professionals

Vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt overgebracht door een virus. Voor volwassenen is er een belangrijk aandachtspunt: besmetting in de eerste helft van de zwangerschap kan het risico op een miskraam vergroten.

Vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen. Zij zijn er meestal niet erg ziek door. Bij vijfde ziekte heeft de patiënt kleine rode vlekjes in het gezicht, soms vuurrode wangen en soms koorts.

Het virus verspreidt zich door hoesten en niezen via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes afkomstig uit de neus- en keelholte van het zieke kind.

Tips voor kindercentra en scholen bij vijfde ziekte

  • Zorg voor goede ventilatie en lucht de groepsruimten regelmatig.
  • Leer kinderen hoest- en niesdiscipline aan.
  • Overleg met de Arbo-dienst over het beleid omtrent zwangere leidsters en leerkrachten.
  • Meer informatie, waaronder richtlijnen en draaiboeken, vindt op de website van het RIVM.

Melden gevallen van vijfde ziekte aan GGD Groningen

Kindercentra en scholen zijn wettelijk verplicht om vlekjesziekten te melden bij GGD Groningen als er zich twee of meer gevallen voordoen binnen twee weken in dezelfde groep. Dit heet een artikel 26 melding.

Het is zinvol om al bij één geval van vijfde ziekte contact op te nemen met GGD Groningen om te overleggen over het verdere beleid.

Vijfde ziekte kan gemakkelijk verward worden met andere vlekjesziekten. Daarom moet een huisarts de diagnose vijfde ziekte bij een kind vaststellen. U dient daarna bij GGD Groningen gevallen van vijfde ziekte te melden.

Wering

Wering is niet zinvol. Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, is het kind niet besmettelijk meer.

Wel moeten bij een bevestigd geval van vijfde ziekte zwangere moeders en leidsters geïnformeerd worden. Ook ouders van kinderen met bloedziekten moeten worden geïnformeerd, omdat bij hen de ziekte ernstig kan verlopen.