Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Waterpokken informatie voor professionals

Waterpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat meestal optreedt in de winter of de lente. Ruim 90% van alle in Nederland opgegroeide kinderen heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken doorgemaakt.

De incubatietijd is 14 tot 21 dagen. De ziekte duurt ongeveer 7 dagen en geneest spontaan. Na genezing is men levenslang beschermd tegen waterpokken. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Hoe ziet waterpokken eruit?

Waterpokken begint meestal plotseling, maar wordt soms voorafgegaan door een aantal dagen koorts en hangerigheid. De eerste dag kan de huid van het kind rood zijn. Daarna krijgt het vlekjes die beginnen op het hoofd of de romp en zich ontwikkelen tot bultjes en daarna tot blaasjes, die erg kunnen jeuken.

In golven ontstaan er steeds weer nieuwe vlekjes, bultjes en blaasjes. Meestal zijn er 5 tot 7 nieuwe golven. De blaasjes gaan open of drogen binnen een paar dagen in. Er ontstaan korstjes, die na 1 week afvallen. Waterpokken zie je vooral op de romp, het gezicht, tussen de haren en in de mond.

Tips voor kindercentra en scholen bij waterpokken

Waterpokken is zeer besmettelijk. Het virus verspreidt zich via hoesten. Ook het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. Het virus kan worden over gedragen vanaf twee dagen voor het ontstaan van de blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd.

De kans dat er al andere kinderen zijn besmet voordat je ziet dat een kind waterpokken heeft, is daarom zeer groot. Omdat besmetting pas optreedt na langdurig verblijf (meer dan 1 uur) in dezelfde ruimte, is er voor ouders geen risico op besmetting bij het halen en brengen van kinderen.

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne.
  • Voorkom krabben aan de blaasjes en houd de nagels kort.
  • Adviseer de ouders om bij een infectie van de huid de huisarts te raadplegen.

Melden gevallen van waterpokken aan GGD Groningen

Een enkel kind met waterpokken hoeft niet gemeld te worden. Wanneer zich binnen 2 weken 2 of meer gevallen met soortgelijke huiduitslag voordoen in dezelfde groep is de directie van kindercentra en scholen wettelijk verplicht om een melding te doen bij de GGD.

Wering

Weren is niet zinvol omdat besmetting al heeft plaatsgevonden voordat de blaasjes ontstaan. Wel moeten de overige ouders geïnformeerd worden dat er waterpokken heerst. Dit geldt met name voor ouders van kinderen met een verminderde afweer en zwangere vrouwen die op het punt staan om te bevallen.

Meer informatie

Meer informatie over waterpokken vindt u op de website van het RIVM.