Gezondheidsklachten door aardbevingen
In de gemeenten in het aardbevingsgebied merken wij dat er vragen zijn over en gezondheidsklachten zijn door de aardbevingen en de afhandeling van bevingsschade. Eén van die voorkomende gezondheidsklachten is stress.
Omgaan met stress door aardbevingen
Als er gepraat wordt over de aardbevingen in Groningen, gaat het vaak over scheuren in huizen, verantwoordelijkheid, geld, procedures en politiek. De folder Kop dr veur (pdf, 2,4 MB) gaat over wat het met mensen doet. Het geeft bijvoorbeeld een gevoel van onveiligheid, onzekerheid over de toekomst, angst om de kinderen en frustratie over de gaswinning, ingewikkelde procedures en allerlei praktische zaken.
Zoek hulp
Het is normaal als je na een beving een tijdlang onrustig bent en wat meer op scherp staat. Bij de meeste mensen is dit binnen een paar dagen weer over. Bij anderen duurt het langer. Dit verschilt per persoon en per situatie. Soms heb je dan hulp nodig, bijvoorbeeld van familie en vrienden. Ook de huisarts kan je helpen.
Routine en rust
Een aantal dingen kun je zelf doen om gezond met stress om te gaan. Een vaste dagelijkse routine, met af en toe ruimte voor wat afleiding, kan hierbij helpen. Net als voldoende rust en ontspanning.
Zorg voor een noodpakket
Als er spanningen zijn of angst voor een grote beving, bereid je daar dan samen met je gezin alvast op voor. Dat geeft rust. Spreek af hoe je contact houdt met elkaar als niet iedereen thuis is. Zorg ervoor dat er een noodpakket in huis is. Kijk voor meer informatie op de website www.denkvooruit.nl/noodpakket.
Wanneer vraag ik hulp?
Je hebt zeker hulp nodig als je onderstaande signalen herkent. Vraag dan hulp of ondersteuning aan je huisarts, familie, vrienden, iemand van de kerk of van je (sport)vereniging. Ook maatschappelijk werkers van de gemeente of een vertrouwenspersoon op je werk kunnen je helpen.
- Je gedraagt je heel anders dan voor de aardbevingen.
- Je bent niet in staat te werken.
- Je bent niet in staat voor de kinderen te zorgen.
- Je bent niet in staat het huishouden te doen.
- Je bent erg gespannen en snel boos.
- Je slaapt slecht of hebt nachtmerries.
- Je gebruikt drugs of drinkt te veel.
- Je beleeft nergens meer plezier aan.
- Je relaties met je partner, vrienden en familie is slechter geworden sinds de aardbevingen of procedures.
Gezondheid van kinderen
Onze jeugdartsen en -verpleegkundigen zien op het consultatiebureau en op school soms ook effecten van aardbevingen en de (langlopende) procedures op de gezondheid van kinderen en hun ouders.
Maak je je zorgen om de gezondheid van je kind(eren), praat erover met een jeugdarts of kijk wat je kunt doen op de pagina Aardbevingen en kinderen.