Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Aardbevingen en gezondheid

In Noord-Nederland komen aardbevingen voor, veroorzaakt door de gaswinning. Het effect hiervan op inwoners van de provincie Groningen is groot. Vooral mensen die vaker aardbevingsschade aan hun huis hebben gehad, ervaren een slechtere gezondheid. Ook hebben ze vaker psychische klachten, waaronder stress. Uit de Gezondheidsmonitor van GGD Groningen Aardbeving en gezondheid 2016 (pdf, 1 MB) blijkt dat slechts een deel van de mensen met klachten professionele hulp zoekt of krijgt. GGD Groningen maakt zich daar zorgen om.

Aanpak gezondheidsgevolgen van aardbevingen

GGD Groningen publiceert op 25 maart 2019 het eindrapport ‘Aanpak gezondheidsgevolgen aardbevingen.’ Hierin beschrijven we hoe de gemeenten in het aardbevingsgebied hun inwoners kunnen ondersteunen in het verminderen van gezondheidsklachten door aardbevingen.

Download of bekijk hier het Eindrapport Aanpak gezondheidsgevolgen aardbevingen.

We hebben een aantal links op een rijtje gezet voor je.

Veiligheidsregio Groningen, voor de veiligheid van Groningers

Gronings Perspectief, eindrapport gevolgen van bodembeweging voor Groningers.

GGD Groningen, rapporten GGD over gezondheid.

Loppersum versterkt, website voor de gemeente Loppersum over versterken als gevolg van aardbevingen en gaswinning.

Nationaal Coördinator Groningen is een samenwerking van tien Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en de Rijksoverheid.

RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De toekomstige gemeente Het Hogeland gaf in juli 2018 een eenmalige informatiekrant uit over wonen, werken en leven in aardbevingsgebied: Samen Sterker, pdf (996kB). In deze uitgave van de huidige BMWE-gemeenten staat ook een artikel over GGD Groningen. De krant is in zijn geheel gewijd aan de aardbevingen.