Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Aardbevingen en gezondheid

In Noord-Nederland komen aardbevingen voor, veroorzaakt door de gaswinning. Het effect hiervan op inwoners van de provincie Groningen is groot. Vooral mensen die vaker aardbevingsschade aan hun huis hebben gehad, ervaren een slechtere gezondheid. Ook hebben ze vaker psychische klachten, waaronder stress.

Ga naar de pagina ‘Gezondheidsklachten door aardbevingen’ voor meer informatie over stressklachten door de aardbevingen.

Uit de Gezondheidsmonitor van GGD Groningen Aardbeving en gezondheid 2016 (pdf, 1 MB) blijkt dat slechts een deel van de mensen met klachten professionele hulp zoekt of krijgt. GGD Groningen maakt zich daar zorgen om.

Leestip

De toekomstige gemeente Het Hogeland gaf in juli 2018 een eenmalige informatiekrant uit over wonen, werken en leven in aardbevingsgebied: Samen Sterker, pdf (996kB). In deze uitgave van de huidige BMWE-gemeenten staat ook een artikel over GGD Groningen. De krant is in zijn geheel gewijd aan de aardbevingen.

GGD Groningen werkt aan een plan van aanpak over de gezondheidsgevolgen bij aardbevingen. Onze inzet als GGD Groningen is een gezamenlijke aanpak van deze problemen, aansluitend bij de zorgstructuur op lokaal niveau. Het RIVM ondersteunt ons hierbij.

In april 2018 is ons plan van aanpak voorgelegd aan de Nationaal Coördinator Groningen. Download of bekijk hier het plan van aanpak ’Gezondheidsgevolgen bij aardbevingen’.

In oktober 2018 komt er een tussenrapport over onze aanpak.

We hebben een aantal links op een rijtje gezet voor je.

Veiligheidsregio Groningen, lespakket over aardbevingen.

Gronings Perspectief, eindrapport gevolgen van bodembeweging voor Groningers.

GGD Groningen, rapporten GGD over gezondheid.

Loppersum versterkt, website voor de gemeente Loppersum over versterken als gevolg van aardbevingen en gaswinning.

Nationaal Coördinator Groningen is een samenwerking van tien Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en de Rijksoverheid.

RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.