Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Aardbevingen en kinderen

In het aardbevingsgebied wonen ongeveer 30.000 kinderen. Een groot deel hiervan komt in aanraking met aardbevingen en/of de versterkingsopgave en alles wat daarbij komt kijken. GGD Groningen wil je graag vertellen wat de invloed van aardbevingen en de versterkingsopgave op kinderen kan zijn, hoe je ermee om kunt gaan, hoe je kunt voorkomen dat jouw kind problemen krijgt en waar je terecht kunt als er al problemen zijn.

Wat kun jij doen?

Kinderen die opgroeien in de aardbevingsregio willen vaak graag weten hoe het zit met de aardbevingen en versterkingsoperaties. Ze willen informatie over wat er gaat gebeuren, met hun huis en met hun school. Ze praten graag mee over bijvoorbeeld verhuizen en versterken.

Praten helpt

Praten over aardbevingsproblemen helpt kinderen ook om hun zorgen te delen. Soms twijfelen ouders eraan of ze wel met kinderen over de problemen moeten praten, omdat ze hen niet onnodig bang willen maken. Maar praten helpt kinderen juist om hun zorgen te delen. Kinderen geven namelijk hun eigen invulling aan wat hen niet verteld wordt. Als we niet met hen praten, vormen kinderen hun eigen beeld over de aardbevingen. Hun eigen gemaakte verhaal kan erger zijn dan wat er echt aan de hand is. Ga daarom in gesprek met jouw kind.

Tips

Een paar tips voor als je in gesprek raakt met jouw kind:

  • Stel vragen en luister goed naar je kind.
  • Vraag je kind naar zijn/haar ideeën over oplossingen voor problemen.
  • Je mag gerust over jouw eigen gevoelens vertellen. Dit kan kinderen helpen om over hun gevoelens te praten.
  • Vertel je kind wat er goed gaat.

Verder is het goed om je kinderen te blijven opvoeden zoals je gewend was. Als het niet goed gaat met jezelf is het verleidelijk om je kind meer vrij te laten of te verwennen. Voor kinderen is het duidelijk en rustig als de regels en routines hetzelfde blijven. Samen leuke dingen doen hoort hier ook bij, juist in moeilijkere tijden.

Klachten bij kinderen

Kinderen kunnen angstig worden voor de bevingen en gespannen raken door bijvoorbeeld verhuizingen, langdurige onzekerheid, de aanwezigheid van vaklieden in huis of de veranderingen in de buurt. Daarnaast voelen ze de stress en zorgen die jij hebt feilloos aan. Als kinderen zorgen hebben, dan uiten zij dit vaak anders dan volwassenen. Ze krijgen bijvoorbeeld hoofd- en buikpijn of problemen met hun gedrag, met concentreren en leren. Ook kunnen ze in bed gaan plassen en slechter gaan slapen. Andere kinderen trekken zich terug of proberen extra lief te zijn. Elk kind uit zijn zorgen anders. Praat met en luister naar je kind. Vraag door wat er aan de hand is. Als je er zelf niet uitkomt, neem dan contact op met GGD Groningen.

Bekijk of download hier de folder Aardbeving en kinderen (pdf, 3 MB).

Contact

Voor alle vragen of zorgen over jouw kind kun je terecht bij de GGD. Aarzel niet om kleine of grote vragen te stellen. Wij zijn er voor jou en je kind!

  • We zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag, 8.00 tot 17.00 uur.
  • Bel voor informatie en/of advies met onze Telefonische Advisering via 050 367 49 91.