Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Gezondheidsklachten door aardbevingen

In de gemeenten in het aardbevingsgebied merken wij dat er vragen en gezondheidsklachten zijn over de aardbevingen en de afhandeling van bevingsschade. Eén van die voorkomende gezondheidsklachten is stress.

Omgaan met stress door aardbevingen

Als er gepraat wordt over de aardbevingen in Groningen, gaat het vaak over scheuren in huizen, verantwoordelijkheid, geld en politiek. De folder ‘Kop d’r veur’ (pdf, 1,7 MB) gaat over wat het met mensen doet. Het geeft bijvoorbeeld een gevoel van onveiligheid, onzekerheid over de toekomst, angst om de kinderen en frustratie over de gaswinning en allerlei praktische zaken.

Zoek hulp

Het is normaal als je na een beving een tijdlang wat meer op scherp staat. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen weer in hun gewone doen. Bij anderen duurt het langer. Dit verschilt per persoon en per situatie. Soms heb je dan hulp nodig van familie en vrienden. Ook de huisarts kan je helpen.

Routine en rust

Een aantal dingen kun je zelf doen om gezond met stress om te gaan. Een vaste dagelijkse routine, met af en toe ruimte voor wat afleiding, kan hierbij helpen. Net als voldoende rust en ontspanning.

Zorg voor een noodpakket

Bereid je samen met jouw gezin voor op een grote beving, dat geeft rust. Spreek af hoe je onderling contact hebt als niet iedereen thuis is. Zorg ervoor dat er een noodpakket in huis is. Kijk voor meer informatie op de website www.denkvooruit.nl/noodpakket.

Wanneer vraag ik hulp?

Herken je je in meerdere van onderstaande signalen? Vraag dan hulp of ondersteuning.

  • Je gedraagt je heel anders dan voor de aardbevingen.
  • Je bent niet in staat te werken.
  • Je bent niet in staat voor de kinderen te zorgen.
  • Je bent niet in staat het huishouden te doen.
  • Je bent erg gespannen en prikkelbaar.
  • Je slaapt slecht of heeft nachtmerries.
  • Je gebruikt drugs of drinkt te veel.
  • Je beleeft nergens meer plezier aan.
  • Je relaties met jouw partner, vrienden en familie staan onder druk sinds de aardbevingen.

Gezondheid van kinderen

Onze jeugdartsen en -verpleegkundigen zien op het consultatiebureau en op school de effecten van aardbevingen op de gezondheid van kinderen en hun ouders. Ook de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGz) in het aardbevingsgebied heeft te maken met de psychische klachten van inwoners door aardbevingen.

GGD Groningen werkt samen met andere (hulpverlenings)instanties in de regio. Aan de hand van onze gezondheidsonderzoeken adviseren wij gemeenten over hun lokaal gezondheidsbeleid.