Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Rookvrij leven

Roken is slecht voor de gezondheid. Het is niet alleen ongezond voor de roker zelf, maar ook voor zijn/haar omgeving. Rook jij? Dan heb je onder andere meer kans op hart- en vaatziekten, longkanker en chronische ziekten aan de luchtwegen. Soms merk je het effect van roken op jouw gezondheid direct. Bijvoorbeeld als je veel hoest of snel moe bent tijdens het sporten of traplopen. Ook meeroken en derdehands rook is slecht voor de gezondheid. Zware rokers die meer dan twintig sigaretten per dag roken, leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers.

In de buurt van kinderen werd vroeger volop gerookt. Inmiddels zijn sigaretten niet meer aantrekkelijk om te kopen en tegenwoordig minder zichtbaar in onze samenleving. Steeds meer plekken worden rookvrij en roken is minder normaal geworden.

Roken is verslavend

Al na het roken van één sigaret kun je verslaafd raken. Dat komt door de nicotine die in tabak zit. Nicotine lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.

Informatie voor jongeren

Voor jongeren is roken extra schadelijk. Dit komt omdat jouw lichaam nog in ontwikkeling is. Er zijn verschillende betrouwbare websites waar je terecht kunt voor informatie over roken, zoals JouwGGD en rokeninfo.nl.

Stoppen met roken

Het belangrijkste advies is om niet te roken. GGD Groningen stimuleert en ondersteunt mensen om te stoppen met roken. Dit blijkt voor de meeste rokers moeilijk. Wil je stoppen? Zoek dan hulp. Meer informatie lees je hier.

Nationaal Preventieakkoord: naar een rookvrije samenleving

Gezien de impact die roken op de volksgezondheid heeft, is GGD Groningen al jaren bezig met het ontmoedigen van tabaksgebruik, met het landelijke Nationaal Preventieakkoord als extra steun in de rug. De ambities van dit Nationaal Preventieakkoord zijn dat in 2040 0% van de jongeren en zwangere vrouwen rookt en dat minder dan 5% van de inwoners van 18 jaar en ouder rookt.

Rookvrij Groningen

Een rookvrije samenleving realiseren lukt ons niet alleen. Daarom werken we binnen de provincie Groningen met alle gemeenten en tientallen netwerkpartners samen aan de ambitie om alle kinderen in de provincie rookvrij te laten opgroeien. GGD Groningen staat klaar om, binnen dit Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien, gemeenten, professionals, netwerkpartners en organisaties te stimuleren en te ondersteunen zodat men gezamenlijk verantwoordelijkheid voor en regie op de beweging van Rookvrije Generatie neemt. Een groot aantal van onze netwerkpartners kun je terugvinden op de website van de campagne Aarzel Niet. Ook zijn we onderdeel van het netwerk Nederland Rookvrij. Hierin zijn de organisaties verenigd die zich inzetten voor een rookvrije generatie en de ambities van het Nationaal Preventieakkoord.

Campagnes Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien

In de provincie Groningen zijn vanuit het netwerk in 2019 en 2020 twee grote campagnes gelanceerd t.b.v. de rookvrije generatie: Aarzel Niet en Skip die peuken, pak je pegels. De campagnes zijn gericht op rookgedrag en het stoppen met roken. De netwerkpartners hebben goed geluisterd naar zowel rokers als niet-rokers wat de basis heeft gelegd voor de campagne Aarzel Niet, gelanceerd in 2019. Als aanvulling op deze campagne heeft het Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien gezamenlijk gewerkt aan de campagne voor de jeugd. In 2020 volgde de campagne gericht op jongeren: Skip die peuken, pak je pegels.

De netwerkpartners hebben samen met veel inzet en enthousiasme meegedacht en meegewerkt om zo gezamenlijk de boodschappen en de uitingen van de campagnes te verspreiden om meer aandacht en zichtbaarheid te genereren.

Rookvrije generatie

Alle GGD’en in Nederland ondersteunen de Rookvrije Generatie, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is dat ieder kind dat nu wordt geboren, de kans moet krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Ook is het belangrijk dat kinderen niet verleid worden tot roken. Jaarlijks worden (landelijke en regionale) activiteiten en campagnes uitgevoerd waarin de link naar de Rookvrije Generatie wordt gelegd.

Rookvrije omgeving

GGD Groningen en de gemeenten stimuleren de aanleg van rookvrije zones rondom scholen, speelterreinen en andere plekken waar veel kinderen komen. Ook organisaties, verenigingen en instellingen worden opgeroepen om hun locaties rookvrij te maken. Lees meer over de Rookvrije Generatie.

Interventies

GGD Groningen vraagt in de maand oktober volop aandacht voor Stoptober, een jaarlijkse campagne om rokers te stimuleren om te stoppen met roken. Daarnaast brengen de Gezonde Schooladviseurs de Smokefree Challenge onder de aandacht van de VO scholen in de provincie Groningen. Deze challenge betreft een klassikale niet-rokenwedstrijd, voor leerlingen van de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Klassen die meedoen aan de challenge worden uitgedaagd om niet te roken van 1 november tot 1 mei. Klassen die meedoen maken kans op een uitje voor de hele klas. Ook stimuleert GGD Groningen ouders, door middel van de campagne NIX18, om de ‘afspraak van NIX’ met hun kind te maken. Oftewel: ‘niet roken en niet drinken onder de 18’. De NIX18 campagne bestaat uit verschillende onderdelen en materialen, en gedurende het jaar vinden er verschillende activiteiten plaats.

Cijfers rookgedrag

In onze provincie wordt nog veel gerookt, namelijk door 24% van de volwassen inwoners. Dit percentage rokers ligt boven het landelijk gemiddelde (21%). We vinden het belangrijk dat ieder kind in onze regio de kans krijgt om volledig rookvrij op te groeien. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Dat is nodig, want iedere week beginnen in Nederland honderden kinderen met roken. Als zij blijven roken, is de kans meer dan 50% dat zij aan de gevolgen daarvan overlijden. Bekijk de actuele cijfers over het rookgedrag van de inwoners van de provincie Groningen op Volksgezondheidenzorg.info.