Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Stoppen met roken

Denk je erover om te stoppen met roken? Goed bezig! Want stoppen met roken is het beste wat je kunt doen voor jouw gezondheid. Wanneer je stopt met roken voel je je fitter, je conditie verbetert, je ruikt frisser, je bespaart geld en je leeft gemiddeld langer dan wanneer je blijft roken.

Stoppen op jouw manier

Stoppen met roken doe je op jouw eigen manier. Dit kan een lastige afweging zijn; hoe wil je stoppen met roken, wat voelt goed? Zonder hulp of steun kan stoppen met roken erg lastig zijn. Omdat roken een verslaving is, is het niet gemakkelijk om deze gewoonte te doorbreken.

We willen de inwoners van de provincie Groningen die roken graag helpen bij het stoppen. Je hoeft dit dus niet alleen te doen. Meer informatie over (stoppen met) roken en de mogelijkheden in Groningen, vind je op Ikstopnu.nl. Op deze site staan veel mogelijkheden en ervaringen. Is er bij jou in de buurt geen plek waar je naar toe kunt voor hulp? Kijk dan eens naar de online mogelijkheden of ga in gesprek met je huisarts.

Mogelijkheden ondersteuning

 • Via huisarts/praktijkondersteuner huisarts.
 • Website PUUR rookvrij.
 • Pop-uppoli van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).
 • Bewegen Werkt biedt een training stoppen met roken aan volgens de methode van Allen Carr. Dankzij deze methode stoppen wereldwijd jaarlijks ruim 50.000 mensen definitief met roken.

Mogelijkheden online

 • Met behulp van de app Quit Smoking Buddy (App Store). Een gratis app die ondersteunt bij het stoppen met roken door middel van een coach en een overzicht van behaalde gezondheidsdoelen en prestaties. De app richt zich op het volhouden en voorkomen van een terugval.
 • Met behulp van de Stoptober App: de app geeft informatie over (stoppen met) roken. Hij meet hoeveel en hoe lang er niet is gerookt en hoeveel geld hierdoor is bespaard. De app geeft nuttige tips en instructies hoe men het doel het beste kan behalen. Zie ook meer informatie onder de mogelijkheden.
 • Met behulp van de app Jellinek: gratis online zelfhulpprogramma om het stoppen of minderen met alcohol/tabak/drugs/gokken te stimuleren.
 • Met behulp van de app Stop Smoking; een uitgebreide app die rokers ondersteund in het stoppen met roken.

Mogelijkheden voor jongeren

 • Met beghulp van de gratis app Quiddy. Deze app is speciaal ontwikkeld voor jongeren (16-25 jaar) die willen stoppen met roken. De app matcht leeftijdsgenoten die willen stoppen met roken en die dezelfde reden(en) daarvoor hebben, bijvoorbeeld geld besparen. Via Quiddy kun je ook chatten met een leeftijdgenoot of gratis bellen met De Stoplijn.
 • Jongeren die meer willen weten over roken en alles wat met roken te maken heeft, kunnen terecht op jongvolwassenen.ikstopnu.nl. Deze website is voor en met jongeren gemaakt.
 • Alles over gezondheid voor jongeren is te vinden op Jouw GGD. Er is een apart gedeelte over alcohol, roken en drugs. Deze website heeft ook een chatfunctie voor jongeren.

Vergoeding vanuit basisverzekering

Stoppen-met-rokencursussen en andere vormen van begeleiding, worden door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed. Vanaf 2020 brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt dan volledig vergoed vanuit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Vanuit de zorgverzekering hebben verzekerden 1 keer per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma. Ben jij benieuwd wat jouw zorgverzekeraar vergoed? Informeer bij je eigen zorgverzekeraar.