Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Eten en slapen bij jongere peuters

Een kind moet leren omgaan met zijn eigen wil. Je kunt hem helpen door dingen steeds op dezelfde manier te doen en door duidelijke regels te stellen. Bijvoorbeeld op het gebied van eten, slapen en zindelijk worden. Je kunt daarmee beginnen als je kind nog een baby is. Zo leert je kind al op jonge leeftijd vaste gewoontes.

Tips voor vaste gewoontes

Regelmaat

Je kunt regelmaat in de dag brengen door:

 • op vaste tijden te eten en je kind naar bed te brengen.
 • de dagelijkse dingen steeds in dezelfde volgorde te doen. Bijvoorbeeld: eerst in bad, pyjama aan, tanden poetsen, verhaaltje, een knuffel en dan lekker slapen.

Op tijd waarschuwen

Het is belangrijk om peuters voor te bereiden op wat er gaat komen. Als je hem wilt oppakken om hem naar bed te brengen, zeg dat dan van tevoren. Waarschuw je kind ook tijdig voor het eten. Wanneer hij in zijn spel is verdiept, krijgt hij zo de tijd om ‘om te schakelen.’

Wees consequent

Je kunt je kind duidelijk maken waar grenzen liggen. Zeg duidelijk wat je wel en wat je niet wilt. Hou vast aan de gestelde grenzen.

 • Herhaal regels; kleine peuters kunnen de regels nog niet goed onthouden.
 • Probeer niet toe te geven; wees consequent.
  Bijvoorbeeld: Als je kind niet kan of wil inslapen, haal hem er dan niet uit. Ga liever naar hem toe, stop hem opnieuw in en zeg dat hij moet gaan slapen.
 • Geef zelf het goede voorbeeld; eet je eigen bord leeg, als je wilt dat hij het ook doet.

Eten en slapen moeten prettig zijn

 • Probeer te zorgen voor een ontspannen sfeer tijdens het eten. Als je kind het prettig vindt om aan tafel te gaan, eet hij ook eerder zijn bord leeg.
 • Als je peuter bang is om naar bed te gaan, zorg er dan voor dat zijn slaapkamer een vertrouwde plek is waar hij zich veilig voelt. Stuur hem dus niet voor straf naar bed.
 • Leer je peuter ook om troost te vinden bij een knuffel. En als hij bang is voor enge beesten, jaag die dan samen weg en leidt hem daarna af.
 • Doe geen wilde spelletjes vlak voor het slapengaan. Daarmee laadt hij juist zijn ‘accu’ op en krijgt hij weer volop energie. Van slapen komt dan voorlopig niets.