Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Eten en slapen bij oudere peuters

Een grote peuter kan en wil al veel zelf doen. Door hem zelf te laten kiezen, geef je je peuter het gevoel dat hij erbij hoort. Soms valt er niets te kiezen. Dan moet je dat duidelijk maken. Zo leert hij grenzen kennen. Hij wil zelf kiezen of hij:

  • Vandaag zijn groene of blauwe trui aandoet.
  • Zijn bord leeg eet of niet.
  • Lief gaat slapen of niet.

Blijf herhalen

Een grote peuter kan leren wat wel én niet mag. Dat lukt niet meteen de eerste keer. Daarom moet je blijven herhalen. Je kunt je peuter nu ook in zijn eigen woorden uitleggen waarom iets wel of niet mag. Een peuter wil nog wel eens uitproberen hoever hij kan gaan. Probeer daarom consequent vast te houden aan de regels. Maar laat het niet uitlopen op een botsing tussen jouw wil en die van je kind. Het gaat er juist om samen met je kind iets te willen.

Veiligheid

Een grote peuter vindt het zo nu en dan heerlijk om bij je weg te kruipen. Even tot rust komen na alle avonturen. Troost vinden als hij zich bezeerd heeft. Bij je op schoot kruipen als hij bang is. Dat heeft hij nodig om zich veilig te voelen.

Tips

Laten kiezen

Door je peuter te laten kiezen uit 2 mogelijkheden geef je hem inspraak. Zeg bijvoorbeeld: “Wil je liever rijst of aardappelen?” Dat vindt hij fijn. Zo leert hij ook om te kiezen.

Vaste gewoontes

Wanneer je de dagelijkse dingen, zoals eten en naar de wc gaan, volgens een vast patroon doet, leert je kind vanzelf de regels en gewoontes van het gezin. Hij weet dan waar hij aan toe is. Je kunt dat doen door:

  • De maaltijd steeds op dezelfde manier te laten verlopen.
    Bijvoorbeeld eerst samen tafel dekken, dan iedereen roepen, de maaltijd beginnen met een wens, gebed of liedje, samen eten en ook eindigen met een wens of iets dergelijks.
  • Het naar bed brengen volgens een vast patroon te laten verlopen.
    Bijvoorbeeld eerst in bad, dan pyjama aan, tanden poetsen, een verhaaltje voorlezen, een knuffel en dan lekker slapen!

Complimenten geven

Laat je peuter weten wanneer je vindt dat hij iets goed doet. Dat helpt hem om zeker van zichzelf te worden. Je kunt je peuter ook belonen door bijvoorbeeld samen een spelletje te doen.