Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Puber 12 tot 18 jaar

Van puber naar jongvolwassene

Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, verandert er veel. Zowel voor ouder als kind. Lichamelijk maken kinderen een groeispurt door. In de puberteit kunnen kinderen worstelen met hun zelfbeeld. Vrienden en vriendinnen worden steeds belangrijker, waarbij social media een belangrijke rol spelen.

Het is de periode waarin kinderen steeds zelfstandiger worden. Ze gaan experimenteren, ook op het gebied van seks. Van puber naar jongvolwassene, op weg naar een zelfstandig leven.

Gezond eten en drinken

Ook bij je puber speel je als ouder een belangrijke rol in wat hij of zij eet en drinkt. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Scheiden

Een scheiding is heel ingrijpend. Voor zowel de ouders als het kind. Kinderen gaan net als de ouders door een crisis en kunnen zich vaak niet voorstellen hoe hun leven eruitziet zonder vader of moeder thuis. Toch kunnen kinderen vaak goed wennen aan de nieuwe situatie.

Gezondheidsonderzoek

Wij bieden op het voortgezet onderwijs het gezondheidsonderzoek Jij en Je Gezondheid aan. Het onderzoek vindt meestal plaats in leerjaar 3. Dit wordt gedaan in het kader van de Wet publieke gezondheid. Zo kunnen alle kinderen op verschillende momenten in de leeftijd van 0 tot 18 jaar gezien worden. Eventuele problemen in de ontwikkeling kunnen dan zo vroeg mogelijk worden ontdekt.

Vaccinatie tegen Meningokokken ACWY

Met ingang van 2020 worden alle jongeren, in het jaar dat ze 14 jaar worden, opgeroepen voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Veertienjarigen krijgen de prik tegen de meningokokkenziekte standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden.

Jongeren die in aanmerking komen krijgen een uitnodigingsbrief waarin staat op welke datum en welk tijdstip ze de prik kunnen halen.

Informatie voor jongeren

Voor jongeren heeft de GGD een speciale website over gezondheid, jouwggd.nl. Hier vinden jongeren informatie over seks, gevoel en zaken waar ze thuis liever niet over praten. Ook kunnen ze chatten met een jeugdarts of -verpleegkundige. Alles op jouwggd.nl is anoniem.

Vragen over jouw kind

Heb je vragen over de opvoeding of gezondheid van je kind of wil je een afspraak maken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Neem gerust contact met ons op.

  • Bel voor informatie en/of advies met onze Telefonische Advisering: 050 367 49 91.
  • Je kunt ook een bericht via WhatsApp sturen: 06 52 57 92 53.
  • Bel voor het maken/wijzigen van een afspraak met het Afsprakenbureau: 050 367 49 90.
    Bereikbaar van maandag t/m vrijdag, 8.00 tot 17.00 uur.

GroeiGids App

Gebruik jij de GroeiGids App al? In de GroeiGids App vind je betrouwbare informatie over gezondheid, opvoeding en ouderschap. Daarnaast kun je belangrijke en leuke momenten van je kind vastleggen vanaf de zwangerschap tot het 18e jaar. Noteer de groei en ontwikkeling van je kind en voeg foto’s en/of video’s toe. Je kunt alle gegevens printen als boekje. Zo heb je een tastbare herinnering voor later.