Week van de Mentale Gezondheid
3 juni 2024
Van 3 tot en met 8 juni is het de Week van de Mentale Gezondheid. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Deze week maakt onderdeel uit van een bredere maatschappelijke beweging die landelijk in gang is gezet. Daarbij wordt het ‘gewoon’ dat we naar elkaar omkijken en oog hebben voor de mentale gezondheid van onszelf en elkaar.
De komende jaren organiseert Nederland in de 1e week van juni de Week van de Mentale Gezondheid.
Programma’s en activiteiten
GGD Groningen is betrokken bij verschillende programma’s en activiteiten op het gebied van mentale gezondheid. Hiermee willen we de mentale gezondheid van Groningers verbeteren.
- STORM-project op enkele middelbare scholen. Het project is er om somberheidsklachten bij middelbare scholieren op tijd te signaleren en aan te pakken.
- Plezier op School, een training gericht op het versterken van sociale vaardigheden, voor kinderen uit groep 8 als voorbereiding op het voortgezet onderwijs.
- Jij en Je Gezondheid, een digitale vragenlijst om de gezondheid van iedereen tot 18 jaar in kaart te brengen. Om op tijd hulp aan te kunnen bieden. Naar aanleiding van de antwoorden volgen er – waar nodig – gesprekken.
- Nazorggesprekken na abortus.
- Hulpverlening na seksueel geweld.
- Stevig Ouderschap: ondersteuning in de vorm van gesprekken voor ouders/verzorgers die het fijn vinden om een steuntje in de rug te krijgen.
- Gezonde School-aanpak: binnen dit programma is welbevinden een thema.
- Regelmatig aandacht voor vitaliteit van medewerkers van GGD Groningen.
Tips en handvatten op social media
Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid besteden we op onze socialmediakanalen dagelijks aandacht aan een programma of activiteit. We geven tips en handvatten voor iedereen om meer oog te hebben voor mentale gezondheid.